Öğrencilerin Başarısı İçin Ailelerin Ayağına Gidiyorlar

Çanakçı ilçesinde ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrencilerin başarılarının artırılması amacıyla öğretmenlerden oluşturulan grup, evlerinde ziyaret ettikleri ailelere çocuklarının eğitimlerine nasıl yardımcı olacaklarını anlatıyor.

Genellikle okullardaki rehber öğretmenlerden oluşan heyet, her ay köyleri dolaşarak velileri evlerinde ziyaret ediyor. Ziyaretlerde, verimli ders çalışma yöntemleri, davranış şekilleri, ergenlik eğitimi gibi konularda bilgiler veriliyor. Çocukları için öğretmenlerin evlerine kadar gelmelerini sevinçle karşılayan veliler ise çocuklarının başarısını artıracak olabilmenin heyecanını yaşıyor.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Başarıyı Artırma Eylem Planı çerçevesinde ailelerin eğitilmesi yönünde uygulama yapıldığını söyledi.

Öğretmen, öğrenci ve veli işbirliğini artırarak velinin eğitimde daha aktif halde rol almasını sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Balcı, "Oluşturduğumuz heyet tarafından her ay 12 aileye ziyaret yapılıyor, veli kitapçıkları dağıtılıyor, velinin görev ve sorumlulukları anlatılıyor" dedi.

-Öğrencinin evdeki çalışma ortamıyla ilgili bilgi ediniliyor
Balcı, ziyaretlerde ailelere "veli kitapçıkları" dağıtıldığını, velinin görevi ve sorumluluklarının anlatıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Ziyaretlerdeki diğer amaç ise öğrencinin aile ortamını yakından görmek, tanımak, öğretmenlerin öğrenci ve velilerle sıcak bir etkileşim kurmasını sağlamak. Öğrencinin çalışma ortamını görüyoruz, ona göre öğrenciye bir çalışma programı hazırlayarak okulda daha iyi takip etmeyi de hedefliyoruz. Bu uygulamayla velilerimizi de okula alıştırmaya, daha çok gidip gelmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Ziyaretlerle devamsızlık problemi, sosyal ilişkilerinde bozukluk, davranış bozuklukları gibi unsurlar belirlenebiliyor ve çözüm üretilebiliyor. Bunlarla beraber ergen eğitimine de değinmiş oluyoruz."
-Ailelerin eğitime bakış açıları değişti
Balcı, bugüne kadar yapılan ziyaretler sonucunda okula hiç gelmeyen ya da 6 ayda bir ziyaret eden velilerin artık ayda veya 15 günde bir gelmeye başladığını anlattı.
Ailelerin eğitime bakış açılarının değiştiğini vurgulayan Balcı, "Ziyaretlerinin akabinde velilerin okul ve öğretmenlerle daha sıcak ilişkiler kurduklarını, ailelerin bilinçlenmesiyle öğrencilerin etüt salonlarında ve kütüphanede daha çok zaman geçirdiklerini gözlemledik" diye konuştu.

Balcı, özellikle evlerin sobalı olması dolayısıyla televizyonlarını kapatarak çocukları ders çalışırken velilerin de kitap okuduğunu belirterek, böylelikle velilerin kitap okuma alışkanlığı kazandığına dikkati çekti.
Ziyaret edilen evlerdeki velilerden Temel Dede ise öğretmenlerin kendilerine çocukları için çok iyi bilgiler verdiklerini dile getirerek, "Artık daha bilinçliyiz. Çocuklarımızı akşam eve geldiklerinde sevgi ile karşılamayı, genellikle okulda yaptıklarını, 'çözemediğin problemleri öğretmenlerine sordun mu' gibi sorular sormamız gerektiğini öğrendik ve bunları gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA