Türk Dünyası Niğde’de Buluştu

Niğde Üniversitesi "I.

Türk Dünyası Niğde’de Buluştu
Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu” Niğde’de başladı.

Sempozyumun açılışı renkli görüntülere sahne olurken, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, katılımcılara Niğde halısı hediye etti.

Sempozyum Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda başladı.

Niğde Üniversitesi, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Rusya Federasyonu M. Akmulla Baskurt Devlet Pedagoji Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen sempozyuma birçok bilim insanı katıldı.

Türk Cumhuriyetlerinin yanı sıra ABD, Almanya, İtalya, Çin, Japonya, Rusya, Iran, Arnavutluk, Moğolistan, Ukrayna, Afganistan, Makedonya, Azerbaycan, Ürdün, Kosova'nın da yer aldığı 20 ülkeden Türk dünyası üzerine bilimsel çalışma ve araştırma yapan çok sayıda bilim insanı sunumlar yapacak.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, "Üniversitemiz Amerika Birleşik Devletleri’nden Japonya’ya, Rusya’dan Ürdün’e kadar çok sayıda bilim insanının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bundan sonraki süreçte ümit ediyoruz ki Türk dünyasının diğer ülkelerinden Üniversitelerin katılımı ile bu sempozyumu her yıl bir Türk yurdunda, yani orta Avrupa’dan Çin Seddi'ne kadar tüm Türk coğrafyasında gerçekleştirmeyi başarırız” dedi.

Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dinar Nöketayeva ise yaptığı konuşmasında, “Türk dili halkları bir araya getiren, bugünkü toplantının bütün Türk dünyası için önemli meselelerinin ortaya atılıp tartışılmasına, yarının inşasına ve yeni gelişmelere katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Türk kardeşlerimizin kutsal toprağında bir araya gelmiş olan bilim adamları ve araştırmacıların Türk dünyasının önemli meselelerini çözmeye esas olacak ve yeni yöntemler geliştirmek, yeni bilimsel esaslar ve fikirlerle ve yeni bakış açılarını bulacaklarını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Sempozyumun organizasyonunu yapan Niğde Üniversitesi Kaşgarlı Mahmud Uygur-Çin Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdureşit Jelil Qarluq, “Bu sempozyumu 1 yıl önce hazırlıklarına başladık. 356 bildiri olacak ve 403 kişi sunacak. 89 ayrı oturumda yapılacak sempozyumda Türk Dünyasının büyüklerinin ve önemli bilginlerinin oturumlara isimlerinin verilmesine özen gösterdik. Diğer bir amacımız ise akademik katkının yanında Türkler arası etkileşim. Katılımcıların yarısından fazlası yabancı. Özellikle Kazakistan’dan 100’e yakın katılımcı bulunuyor” şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra katılımcılar ve Niğde Üniversitesi arasında hediye töreni gerçekleştirildi.

3 gün sürecek sempozyumun son gününde katılımcılar için Niğde ve Kapadokya Bölgesi'nin tarihi ve turistik yerlerini kapsayan bir gezi gerçekleştirilecek. Sempozyum çerçevesinde ayrıca 18 Mart aksamı Konya Türk Tasavvuf Topluluğu konser ve gösterisi,19 Mart akşamı Kazak Kızlar Pedagoji Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu gösterisi ve 20 Mart aksamı Niğde Üniversitesi tarafından organize edilen halk oyunları gösterisi ve konseri gerçekleştirilecek.
Kaynak: İHA