Bu test yaşam sürenizi söylüyor

Uzmanlar, kişinin beş yıl içinde ölüp ölmeyeceğini belirleyen bir kan testi geliştirdi. Ancak bu “ölüm testi”nin kullanılmaya başlaması için henüz uzun araştırmalar gerekiyor.

Bu test yaşam sürenizi söylüyor
Geliştirilen test, kandaki dört protein ve metabolizmaya ait biyolojik risk faktörlerini ölçüyor. Bu faktörlerin oranlarını ve seviyelerini ölçen uzmanlar, kanser, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı ve diğer doğal sebeplerden meydana gelebilecek ölüm risklerine ait sayısal bir değer belirliyor.

Ölüm testini ilginç kılan bir nokta da bu biyolojik risk faktörlerinin kısa vadede sağlıklı kişilerde ölüm riski tespit etmesi.

Finlandiya ve Estonya’dan 17 binden fazla kişinin katıldığı deneyde kan örneklerini değerlendiren uzmanlar, kanında bu biyolojik risk özelliklerini barındıran kişilerin beş yıl sonra ölüm riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti. Örneğin, uzmanlar kanındaki biyolojik risk faktörü oranı yüksek olan her beş Estonyalı’dan birinin araştırmanın ilk yılında öldüğünü belirledi.

ÖLÜM TESTİ DEĞİL


Johannes Kettunen, Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi’nde araştırmacı. PLoS adlı tıp dergisine yazan Kettunen, testin “ölüm testi” olarak tanımlanmaması gerektiğini, çünkü bunların sadece risk belirleyici faktörler olduğunu belirtiyor.

Profesör Kettunen, testin henüz başlangıç aşamasında olduğunu, bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ve dolayısıyla da kan testine bakarak ölüm hakkında sonuca varmanın faydadan çok zarar sağlayacağını söylüyor. Profesör şunları ekliyor: “eğer yüksek risk taşıyan kişiler için bir şey yapamazsak, ben bile bu risk grubunda olduğumu bilmek istemem, çünkü tıbbi olarak bu konuda yapılabilecek birşey yok.”

Kan analizinin asıl amacı ölüme neden olabilecek etkenleri önceden belirleyip, gerekli tedavilere başlanmasını sağlamak. Kettunen, doktorların bu amaçla kullanabileceği bir testin beş yıl içinde hazır olacağını söylüyor.