Tarihçi Mustafa Armağan, 2’inci Abdülhamit Han’ı Anlattı

Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, Bağcılar’da düzenlenen Kanal İstanbul ve 2’inci Abdülhamit Han Konferansı'nda yaptığı projelerle günümüzde iz bırakan Osmanlı padişahı 2’inci Abdülhamit Han ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.


Bağcılar Belediyesi, Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi’nde “Kanal İstanbul ve 2’inci Abdülhamit Han Konferansı” düzenledi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar Mustafa Armağan padişahlığı döneminde Kanal İstanbul Projesi’ni hayata geçirmeyi düşünen 2’inci Abdülhamit Han’ı anlattı.

2’inci Abdülhamit Han’ın izlerini günümüzde de görüldüğünü ifade eden Mustafa Armağan, “Vefatından bu kadar sene sonra bize hizmet etmeye devam ediyor. Bütün yollar onda kesişiyor ve onda ayrışıyor. Abdülhamit’i konuşurken bu günü konuşuyor gibi farkına varacaksınız” dedi.

Abdülhamit’in 7 Temmuz 1908’de güvendiği mareşalinin öldürülmesi olayını anlatan Armağan, bu süreçte iktidarının sarsıntıya uğradığını belirterek, günümüzle ilişkilendirdi.

“7 Temmuz 2008 günü Türkiye’de yine silahlar patlayacak, hükümetin yönetemez hale gelmesi sağlanacak” diyen Armağan, tam da Abdülhamit’in iktidarın sarsıldığı güne denk gelmesinin düşündürücü olduğunu belirtti.

2’inci Abdülhamit’in tahta çıkışını anlatan Armağan, Abdülhamit Han’ın devletin geleceği için batı emperyalizmine karşı düşüncelerini gizli tuttuğunu belirterek, Abdülhamit’in tahta çıkamaması durumunda Osmanlı İmparatorluğu’nun daha erken çöküş yaşayacağını söyledi.

2’inci Abdülhamit Han2ın tahta çıktıktan sonra sağlık ve eğitim alanında ciddi yatırımlar yaptığını belirten Armağan, günümüzde faaliyet gösteren Haydarpaşa Numune Hastanesi, Haydarpaşa Garı, Darülaceze gibi eserlerin 2’inci Abdülhamit döneminde yapıldığını ifade etti.

Tarihçi Mustafa Armağan, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini atanların 2’inci Abdülhamit’in kurdu eğitim sisteminde yetişenlerin olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA