Yenimahalle’den Hayat Kurtaran Hareketler

Yenimahalle Belediyesi Sivil Savunma Uzmanlığı gönüllülerinden oluşan Yenimahalle Arama Kurtarma Timi (YENAR), belediye binasında gerçeğini aratmayan bir tatbikat gerçekleştirdi.

Yenimahalle’den Hayat Kurtaran Hareketler
Tatbikat kapsamında düzenlenen seminerde personeller, olası afetlere karşı bilinçlendirildi.
Nefeslerin tutulduğu deprem tatbikatında YENAR ve Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, senaryo gereği üst kattan tahliye ile 2 kişiyi başarılı bir şekilde kurtardı. Alkışlar eşliğinde deprem tatbikatını bitiren ekipler, ardından yangın tatbikatı yaptı. Personelin herhangi bir yangın olayında ilk müdahaleyi nasıl yapacağı, itfaiyeye nasıl bilgi vereceği, yangında hareket tarzının nasıl olacağı hakkında bilgiler verildi.

Çıkarılan küçük bir yangının nasıl söndürüleceği personele gösterildikten sonra tatbikat başarıyla sona erdi.

Tatbikat kapsamında ayrıca YENAR ve AFAD ekipleri tarafından belediye personeline, afet bilinci semineri verildi.

Yangın, deprem ve tahliye konulu seminere, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve Sivil Savunma Uzmanı Zübeyit Yücel, AFAD Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürü İlhami Doğangün ve Amiri Musa Kültepe’nin yanı sıra belediye birim müdürleri ile çok sayıda personel katıldı.

“İNSANLARI TEDBİRSİZLİK ÖLDÜRÜYOR”
Seminerde kısa bir konuşma yapan Yaşar, 1999 Düzce Depremi sonrasında Türkiye’de afet bilinci oluşturmak üzere çalışmaların artırıldığının ancak bunun yeterli olmadığının altını çizdi. Yaşar, “Belli bir yol aldık ama henüz Avrupa standartlarına kavuşmuş değiliz. Apartman yöneticileri, Demokratik Kitle Örgütleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve yerel yönetimler el ele verip önlem almalı” şeklinde konuştu.

Depremlerden en az kayıpla kurtulmak için tedbir alınması gerektiğini kaydeden Yaşar, insan hayatının değerli olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Halkı bilinçlendirmek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Ankara Altındağ ve Adana’da geçtiğimiz gün meydana gelen göçüklerde 2 kişi hayatını kaybetti. Tedbir alınmış olsaydı o insanlar bugün yaşıyor olacaktı. Herkes birbirini suçluyor. Peki o canlar geri geliyor mu? Bizler tedbir almakla kalmayıp 170 yurttaşın elinden tuttuk ve yangından sonra evini boyadık, eksiklerini giderdik. 7 bin gecekondu yıktık ve kimsenin burnu kanamadı. Belediye binalarımızın tümünde yangın tertibatı bulunuyor. Gerçekleştirilen seminerler ve tatbikatlar insan yaşamı için çok büyük öneme sahip.”

BAŞKAN YAŞAR’A TEŞEKKÜR
Seminer ve tatbikatların hayati önem taşıdığını dile getiren Zübeyit Yücel ise Başkan Yaşar’a Sivil Savunma Birimi’nin kurulmasına verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Türkiye’nin birinci derecede deprem bölgesi olduğunu ifade eden Yücel, “Birliğimiz, 1999 Düzce Depremi’nden sonra faaliyete geçti. Her yıl seminerlere giderek kendimizi geliştiriyoruz. Yaşar göreve geldiğinden beri okullarımızda her yıl 10 bin öğrenciye afet bilinci eğitimi verdik. Bizler farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Birimimize şans veren Sayın Yaşar’a çok teşekkür ediyorum” dedi

Kaynak: İHA