'Otomotiv Sektörü Ocakta Küçüldü'

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, "Otomotiv pazarı, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 küçüldü. Bunun esas boyutlarını mart ayından sonra göreceğiz" dedi.

Derneğin, İzmir Wyndham Özdilek Otel'de düzenlenen bölge toplantısına katılan Ilısal, otomotiv sektörününde 2013 yılındaki gelişmeleri ve 2014 yılı beklentilerini değerlendirdi.
Ilısal, 2011 yılında 911 bin otomotiv satışı ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını kaydederek, 2013'te 853 bin satışa ulaşıldığını belirtti.

Sektöre bakıldığında rakamların memnuniyet verici olduğunu dile getiren Ilısal, "Bu rakamların otomotiv perakendecilerine yansıması karlılık adına memnuniyet verici olmadı. Sektörde yaşanan kar daralması bu duruma etki eden en büyük faktör" dedi.

Otomativ sektöründe karlılığın düşük olduğunu savunan Ilısal, üreticilerin, distribütörlerin ve yetkili satıcıların bir araya gelerek bu konuyu çözüme kavuşturmaları veya yeniden yapılandırmaları gerektiğini söyledi.

Sektörde 2013 yılının ilk 6 ayının "çok pozitif" geçtiğini, ikinci 6 aylık dönemde, özellikle de yılın son 2 ayında yaşanan karışıklıkların otomotiv sektörüne çok hızlı sirayet ettiğini ifade eden Ilısal, "Ama otomotiv perakende satıcıları kasım ayından itibaren başlayan kur artışlarını, kasım ve aralık aylarındaki satışlara yansıtmadı. Döviz kurlarında ve ÖTV'de artış ile Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından taşıt kredi faizlerinin yükselmesi nedeniyle 2014 yılı sektörde endişeyle başladı" dedi.

Ilısal, kurdaki ve ÖTV'deki artışların 2014'ten itibaren fiyatlara yansıtılmaya başlandığına dikkati çekerek, ocaktan sonra fiyatların yüzde 20-25 oranında arttığını söyledi.

2014 hedeflerini 670 bin-720 bin satış olarak açıklayan Ilısal, ocak ayında 32 bin 670 otomotivin satıldığını bildirerek, geçen yılın aynı dönemine göre pazarda yüzde 8 küçülme yaşandığını ifade etti.

2014'e girilirken firmaların elinde yaklaşık 50 bin stok araç bulunduğunu, bunların bir bölümünün ocak ayında satıldığını, kalanının da şubat ayı içinde erimesinin beklendiğini bildiren Ilısal, otomotiv sektörünün 3 aylık sipariş sistemi ile çalıştığını hatırlatarak "Bunun esas boyutlarını mart ayından sonra göreceğiz" ifadesini kullandı.
Mevcut durumda daralmanın kaçınılmaz olacağını vurgulayan Ilısal, şunları söyledi:
"Devlet, yaşanacak daralma sonrası ÖTV'yi tekrar gözden geçirip azaltırsa, hurda teşvik yasasını gündeme getirirse, yaşlı araçların sistemden çıkarılıp genç ve çevreci araçların sisteme dahil edilmesi gibi bir eylem planı ortaya koyarsa daralma yaşanmayabilir."
Kaynak: AA