Yerli İlaç Üretimi İçin İş Adamlarına Çağrı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, hayırseverleri katkılarıyla açılan araştırma merkezlerini iş adamlarına tanıttı.

ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Keleştemur, Betül- Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi ile Fevzi Mercan Nano Teknoloji Merkezi'ni iş adamları ve hayırseverlere gezdirerek, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Burada konuşan Keleştemur, üniversitelerin ülke ve toplumların gelişmesinde, kalkınmasında, çağdaş medeniyetler seviyesine yükselmesinde önemli roller üstlendiğini belirtti.

"Öğretim Elemanı Yetiştirme Programı" kapsamında Kayserili hayırseverlerden aldıkları destekle 150'ye yakın genç bilim insanını dünyanın önde gelen araştırma merkezlerine göndererek eğitim almalarını sağladıklarını anımsatan Keleştemur, bu bilim adamlarının bir kısmının Türkiye'ye dönerek araştırma merkezlerinde çalışmaya başladıklarını belirtti.

- Yerli ilaç için müteşebbislere çağrı
ERÜ olarak klasik üniversite eğitimini geride bırakıp, bilimsel araştırmalar yapan, geliştiren ve geliştirdiği ürünleri insanlığın hizmetine sunan bir üniversite kimliği kazanmayı hedeflediklerini ifade eden Keleştemur, şöyle devam etti:
"Türkiye'de henüz yeterince bilinmeyen gelişmemiş, yeterince yatırım yapılmamış çok önemli ve stratejik alanlara yatırım yapıyoruz. Örneğin, gen ve kök hücre, nano teknoloji gibi alanlara ilgi gösteriyoruz. Bugün ülkemizde üretilen tek yerli ilaç yoktur. İlaç alanına yöneliyoruz. Hayırseverlerimizin desteği ile kurulan Betül-Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi'nde insanlık ve ülkemiz için çok önemli çalışmalar yürütülüyor. Burada kök hücre üretimi gerçekleştirilmiş, tedavide kullanılmaya başlanmıştır. Nano Teknoloji Merkezi'nde yine aynı şekilde araştırmalar yapmaktadır. Aşı Geliştirme Merkezi Biyo Güvenirlik Seviye 3 Laboratuvarı'nda Kırım Kongo Ateşli Kanamalı Hastalığı'na karşı aşı geliştirilmiş ve yüzde 90'a yakın bir oranda başarı sağlanmıştır. Bu ürünlerin ticarileştirilmesi ve ürün haline getirilmesi için üniversite- sanayi işbirliğine ihtiyaç vardır. Araştırma merkezlerini iş adamlarımıza tanıtmak ve ortaya çıkarılan ürünlerin üretiminin sağlanması, kullanıma sunulması için merkezlerimizin kapılarını sonuna kadar iş adamlarına ve müteşebbislere açıyoruz. Bu merkezlerde geliştirilen ürünlerin yerli sanayimiz tarafından üretilerek hizmete sunulması çok önemli."
ERÜ'de kurulan araştırma merkezlerinin dünya standartlarında çok önemli ve stratejik merkezler olduğuna dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Keleştemur, merkezlerin dünyaca tanınması ve akredite edilmesinin ardından dünyanın çok önemli araştırma merkezlerinde çalışan yerli ve yabancı bilim adamlarının ERÜ'de çalışabilmek için başvuru yaptıklarını, bunlardan bir kısmı ile görüşerek anlaşmaya vardıklarını bildirdi.
Araştırma merkezlerini gezen iş adamları da ERÜ'de devam eden çalışmalardan çok etkilendiklerini, üniversite ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydettiler.

Kaynak: AA