Havalar nasıl olacak? (5 Şubat 2014)

Türkiye yüksek basınçlı hava kütlesinin etkisine girdi. Hafta sonuna kadar yağış beklenmiyor. İşte başta İstanbul, Ankara ve İzmir olamak üzere beklenen hava sıcaklıkları...

Havalar nasıl olacak? (5 Şubat 2014)
Yapılan son değerlendirmelere göre; yurt genelinde yağış beklenmiyor, parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Bu sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı ile birlikte doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı, iç ve doğu bölgelerde 1 ila 3 derece artacağı tahmin ediliyor.

Rüzgar, genellikle kuzey, zamanla güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:


Ankara: Az bulutlu ve açık 7
İstanbul: Parçalı ve az bulutlu 10
İzmir: Parçalı ve az bulutlu 13
Adana: Parçalı ve az bulutlu 15
Antalya: Parçalı ve az bulutlu 16
Samsun: Parçalı ve az bulutlu 10
Trabzon: Parçalı ve az bulutlu 11
Erzurum: Az bulutlu (İl genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı ile birlikte sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor) -4
Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 9

SİBİRYA SOĞUKLARI ESNAFI VURDU
Sibirya soğuklarının etkili olduğu Erzurum'da semt pazarındaki satıcılar getirdikleri meyve ve sebzelerin donmaması için pazar esnafı soba kurdu.

Gece saatlerinde en düşük hava sıcaklığının eksi 25- 30 derecelerde seyrettiği, gündüzleri ise yine sıfırın altında soğuk havanın yaşandığı Erzurum'da seyyar pazar esnafının çileli günler geçiriyor. Her gün değişik semte çadır kurup sebze ve meyve satmaya çalışan pazar esnafı, soğukların kendilerini vurduğunu belirttiler.

Çadırlarına sebze ve meyvelerin donmaması için soba kuran pazar esnafı, “Erzurum'da kara kış etkisini artırıyor. Bizim de ekmek parası kazanma yolunda soğuklarla mücadelemiz başladı. Hava çok soğuk. Biz de üşüyoruz. Ürünlerimiz de donuyor. Donmaması için çadırlara sobalarımızı kurduk” diye konuştular.Bazı pazarcılar üşümemek için tezgahların yanında yaktıkları ateşte ısınırken, alışverişe gelen vatandaşlar da kendilerine eşlik etti.

KARS BUZ KESTİ: EKSİ 35

Kars'ta gece ölçülen en düşük hava sıcaklığı eksi 35 oldu.

Sibirya'dan gelen soğuk hava Doğu Anadolu Bölgesini yeniden etkisi altına aldı. Soğuk havayla birlikte çok sayıda aracın yakıt deposu dondu. Sürücüler araçlarını çalıştırmakta zorlandı.

Soğuk havanın etkili olduğu Kars'ta hayat adeta durma noktasına geldi. Vatandaşlar soğuktan dolayı dışarı çıkmazken, kentte cadde ve sokaklar boş kaldı. Hava sıcaklığının eksi 35'i gördüğü Kars'ta araçlarda bulunan termometreler ise eksi 39'u gösterdi. Kars Çayı'nın akar kısımlarının aşırı soğuklardan buz tutması dikkat çekti.

Kent merkezlerinde kar kalınlıkları Kars'ta 29, Ağrı'da 24, Ardahan'da 15, Erzurum'da 9 kayak merkezlerinde ise Konaklı'da 97, Cıbıltepe'de 56, Palandöken'de 45 santimetre ölçüldü.
Meteoroloji yetkilileri, bölgede sis görülebileceğini belirterek, vatandaşlara don ve buzlanmaya karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Yetkililer, yüksek kesimlerde kuvvetli, alçak kesimlerde ise doğu-kuzeydoğu yönlerinden orta kuvvette rüzgar beklendiğini, çığ tehlikesine karşı dikkatli davranılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: İHA