Koruma Altındaki Akbabalar

Kıbrısçık Belediye Başkanı Kemal Aktaş, "Biz akbabaların değerini biliyoruz. Bu nedenle onları yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Kıbrısçık, Dörtdivan ve Kızılcahamam mevkilerinde birçok akbaba türünün yaşadığını ifade eden Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu akbabaların neslinin tükenmemesi için ilçe olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi.

Akbaba türleri arasında boyu 125 santimetreye ulaşabilen Sakallı Akbaba'nın Türkiye'de görülebilecek en büyük yırtıcı olduğunu anlatan Aktaş, "Bu türler ilçemiz sınırları içerisinde yaşamlarını sürdürüyor. İlçe sakinlerimiz ve köylülerimiz de bu hayvanların özel olduğunu biliyor. Bu nedenle avlama girişiminde bulunmuyor" diye konuştu.

Aktaş, akbabaların, ilçede ve köylerde bulunan tavuk kümeslerinde telef olan hayvanların leşleri ile beslendiğini vurgulayarak, "Kümeslerde çeşitli nedenlerle ölen tavuklar köy yakınlarında bulunan ölü kuyularına atılıp üzeri kapatılıyor. Akbabalar da bu leşlerin kokusunu alarak buralara geliyor ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu nedenle bir açıdan da ilçemizde temizlik görevi yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Bölgede yaşayan akbabaların izlenmesi ve gözlenmesi amacıyla Dörtdivan ilçesi sınırları içinde bir gözlem kulesi kurulduğunu da sözlerine ekleyen Aktaş, "Eğer bu türe meraklı olan vatandaşlarımız varsa buraya gelerek akbabaları izleyebilir ve fotoğraflarını çekebilir. Biz akbabaların değerini biliyoruz. Bu nedenle onları yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA