Hareketli Kayalar Evleri Tehdit Ediyor

Eğirdir ilçesi İmaret Mahallesi Kapılar mevkiinde yer alan tepenin eteğine 18 yıl önce ruhsat ve tapusu olmadan 7 bloktan oluşan göl manzaralı toplu konutlar yapıldı.

Hareketli Kayalar Evleri Tehdit Ediyor
Ancak birinci derece deprem kuşağında ve heyelan bölgesindeki kaçak binalarda oturan bin kişi her an tonlarca ağırlıktaki kaya ve toprağın tehdidi altında yaşıyor. Özellikle yağmurlu havalarda tonlarca ağırlığındaki kayalar toprağın yumuşamasına bağlı olarak tepe ile konutların arasında yer alan kitli parke döşemeli yola düşüyor.
Isparta Valiliği tarafından üç yıl önce tahliye kararı verilmesine rağmen binalar boşaltılmayınca Eğirdir Belediyesi vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için proje çalışması başlattı. İlçenin AK Partili Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, heyelan tehdidi altındaki 200 dairelik konutlar için Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından ‘Kayaların Hareketini Önleme Projesi’ başlatıldığını söyledi.

Proje’nin SDÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Mahmut Mutlutürk ve Yrd.Doç. Dr. Ali Yalçın tarafından hazırlandığını belirten Özmeral, kaya düşmesi riskine karşılık lazer taraması yöntemiyle çalışma yapıldığını ve kayaların tek tek fotoğraflandığını söyledi.

DEVLETİN YAPMASI GEREKİYOR
Görünen manzaranın orada yaşayanlar için vahim bir durum teşkil ettiğini belirten Özmeral, şöyle konuştu: “Zaman zaman büyük kütleler halinde kayalar düşüyor. Burada can ve mal güvenliğinin teminini sağlamak zorundayız. Bu binalar çok önce yapılmış. Bizim de tedbir almamız gerekiyordu. Kayaların hareketini önlemek için avam proje yaptırdık. Bunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Afet Acil Durum Müdürlüğü’ne ilettik. Geniş çapta uygulama planı yapılması gerekiyordu. Bunu belediyemizin kendi başına başarması mümkün değil. Ancak yetkili merciler bu hususları ele alırlarsa can ve mal güvenliği temin edilecek. Buranın durumunu resmi kurumlar siliyordu. Dağ oyula oyula dikleşmiş. Bu kayalardan biri eve girse can kaybı olsa insanlar rahatsız olacak. Biz çalışmalarımızı yaptık ama yeterli değil. Bine yakın vatandaş oturuyor. Hatta binanın biri de aile hekimlerinin hizmet verdiği bir bina. Bize tahliye kararı için yazı geldi. Biz ancak bunları tebliğ edebildik. Bu konuda elbirliğiyle bir tedbir alınması gerekiyor.”

150 TONLUK KAYA DÜŞMÜŞ
Proje kapsamında fore kazıklar çakılarak geniş duvar örülmesi ve çelik örgülerle kayaların hareketlerinin önlenmesi gerektiğini kaydeden Özmeral, “Tabi bu çok masraflı bir şey. En az 500 metre uzunluğu kapsayacak bir proje. Burası fay hattı üzerinde bulunuyor. Belediye önceden İller Bankası ile proje yaptırmış afete maruz bölge ilan edilmiş. Bu durumda da tedbir şart” dedi.

Yakın bir zamanda düşmüş kaya parçasını gösteren Özmeral, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen günlerde bunun kat kat fazlası 150 ton ağırlığında bir kaya düştü. Bu gördüğünüz kaya 15 tondan aşağı değildir. Kaya hızlı bir şekilde konut alanına yuvarlansa afet olur. Düşen kayaları iş makineleriyle kaldırıyoruz. Bu kayalar devamlı düşüyor. Burada ne kadar kaya varsa hocalarımız yerlerini tespit etti. Aslında buralara hiç dokunulmasaydı tabiat kendi halinde kalsaydı problem olmazdı.”
Kaynak: İHA