Bulgaristan'da Dünya Anadili Günü Kutlamaları

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ilan ettiği "21 Şubat Anadili Günü", başkent Sofya'da kutlandı.

Sofya'da faaliyet gösteren Kültürel Etkileşim Derneği'nin bir otelde düzenlediği "Ana Dilim, Neşe Dilim" adlı şenliğin açılışında konuşan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, özellikle ailede verilecek anadili eğitiminin önemini vurguladı.
Türkçenin dünyanın en zengin ve duru dillerinden biri olduğunu belirten Gökçe, ana dilini iyi öğrenemeyen bir çocuğun başka bir dili de düzgün öğrenmesinin zor olduğunu belirtti.

Anadilini öğrenemenin hayat boyu süren bir çaba olduğunu vurgulayan Gökçe, okullarda verilen Türkçe derslerinin dil kazanımı için önemli olduğunun altını çizdi.
Türk dili şenliğinde, Bulgaristan Türk halk edebiyatında önemli bir isim olan yazar Yusuf Kerim'in skeçleri canlandırıldı, şiirler okundu, Deliormanlı halk ozanı Mehmet Gerenli'ye ait fıkralar anlatıldı.
Programda ayrıca Sofya Üniversitesi'nin Türkoloji ve Altaistik bölümlerinde okuyan Bulgar öğrencileri, Sofya'daki Türk üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Türk Öğrenci Konseyi üyeleri ile Türkçe şarkılar seslendirdi.
Türk dili şenliğinde yer alan katılımcılara ve misafir çocuklara Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe tarafından Türkçe sözlükler, imla klavuzları ve çocuk kitapları hediye edildi. Ayrıca Bulgaristan Tanıtma ve Kültür Müşavirliği'nin ve Türk-Bulgar Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği'nin bağışladığı Türkçe çizgi filmler, alfabe ve masal kitapları verildi.

Etkinliğe Büyükelçi Gökçe'nin yanı sıra Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Mustafa Yurdakul ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden milletvekilleri Çetin Kazak ve Mithat Metin de katıldı.


Kaynak: AA