'Vı. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi' Sonuç Bildirgesi

"VI. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi"nde, vefatının 100| yılı dolayısıyla UNESCO tarafından 2014 yılı anma programına alınan İsmail Gaspıralı'nın hayatının ve eserlerinin dünyada daha iyi tanıtılması için çalışmalar yürütülmesi kararlaştırıldı.

Eskişehir'de, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Eskişehir Valiliği ve Avrasya Yazarlar Birliğinin iş birliğinde, Kırım Tatarı eğitimci, yayıncı ve politikacı İsmail Gaspıralı'nın vefatının 100| yıl dönümü nedeniyle 16-18 Şubat'ta gerçekleştirilen, 16 ülkeden önde gelen 33 edebiyat dergisinin genel yayın yönetmeni ile temsilcilerinin katıldığı kongresinin sonuç bildirgesi yayınlandı.
Kongre delegelerinin, Eskişehir'de Türk Dünyası Başkenti etkinliklerinden yakından haberdar olduğuna değinilen bildirgede, şu ifadelere yer verildi:
"Katılımcılar, 2014 yılının TÜRKSOY tarafından doğumunun 290| yılı dolayısıyla Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki ve doğumunun 150| yılı dolayısıyla Kırgız ozanı Toktogul Satılganov yılı ilan edilmesini memnuniyetle karşıladı. Edebiyat dergileri olarak adı geçen şairlerin tanıtılması için yapılacak çalışmalara faal olarak katılınacak. Vefatının 100| yılı vesilesiyle UNESCO tarafından 2014 yılı anma programına alınan İsmail Gaspıralı'nın hayatı ve eserlerinin dünyada daha iyi tanıtılması için çalışmalar yürütülecek. Kongre üyesi dergileri, kendi web sitelerinde Türk Dünyası Edebiyat Dergileri ve yazar kuruluşlarının internet bağlantılarını paylaşılacak. Edebiyat dergileri arasındaki ilişkiler daha da geliştirilecek. Yayınlanan sayılar birbirlerine ulaştırılacak. Türkiye'nin Yalova kentinde inşa edilen Türk Dünyası Şairler Müzesi çalışmaları desteklenecek. 2014 yılı içinde Tataristan'ın başkenti Kazan'a devredilecek Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri kongre üyesi dergilerde duyurulacak. 2014 yılı 'Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı', Kıbrıs Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden İsmail Bozkurt ilan edilecek."
Kaynak: AA