Sporculara Kalp Uyarısı

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Öner Özdoğan, kalp hastalarının egzersiz yapabileceğini ancak ağırlık kaldırma ve tekvando gibi spor branşlarından uzak durması gerektiğini söyledi.

Özdoğan, müsabaka sırasında geçirdiği kalp krizi nedeniyle milli tekvandocu Seyithan Akbalık'ın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, sporcuların kalp hastalıklarına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Kalp hastalarının her sporu yapamayacağına işaret eden Özdoğan, hastalığın türüne göre spor branşının belirlenebileceğini anlattı.
Kriz geçiren bir hastaya iyileşme sürecinin parçası olarak da spor tavsiye ettiklerini dile getiren Özdoğan, "Aslında kalp hastası egzersiz yapamaz diye bir kural yok ama ağırlık kaldırma ve tekvando gibi çarpışmalı sporları önermiyoruz" dedi.

- "Yürüyüş, koşma ve yüzme sporu yapılabilir"
Düz yolda yürüyüş, koşma, yüzme gibi sporların kalp hastaları için iyi olabileceğine değinen Özdoğan, "Hasta zaten kendisi de sağlık durumunu hisseder. Kendini zorlamamalı. Seyithan Akbalık'ın durumu tamamen farklı. Çarpışmalı spor yapıyor. Bu çarpışmalı sporlarda herhangi bir darbe kalbi durdurabilir. Eğer altta yatan bir kalp hastalığı varsa bu spor hiç uygun değil" diye konuştu.

Bazı ritim bozukluklarının da spor için engel olabileceğini kaydeden Öner Özdoğan, EKG, efor gibi rutin sporcu sağlık testlerinin yanı sıra aile hikayesi ve genetik geçişlerin de önem taşıdığını ifade etti.

Ailesinde erken yaşta kalp kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybeden sporcuların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Özdoğan, şöyle devam etti:
"İleri tetkiklere bakılması lazım. Eğer çocuk tekvando gibi bir spor yapacaksa tetkiklerin gözden kaçırılmaması lazım. Bazen anomaliler olabilir, damar yapısı farklı olabilir ve bu durum spor sırasında ortaya çıkabilir. Aşırı egzersiz ve aort genişlemesiyle riskli durumlar ortaya çıkabilir. Her şey normal olsa bile sternuma (iman tahtası) gelen çok sert bir vuruş o anda kalbi durdurabilir, altta bir hastalık olmasa bile kalp durabilir. Ölen sporcuda altta ne tür hastalıkların yattığını bilmiyorum ama altta yatan hastalıklara da çok dikkat edilmeli."
- Hangi kalp hastalıklarına dikkat edilmeli?
Sporcularda ani ölüme en sık kalp duvarlarının kalınlaşması hastalığının neden olduğunu aktaran Özdoğan, aslında genetik geçişli olan bu hastalığı egzersizin tetiklediğini bildirdi.
Koroner anomalilerin de ani kriz ve ritim bozukluğunun sebepleri arasında yer aldığını dile getiren Özdoğan, genetik geçişli ritim bozukluklarına da önem verilmesi gerektiğini söyledi.

"Sporcu kalbi" kavramı olduğunu belirten Özdoğan, ağır spor yapan kişilerde kalp duvarının kalınlaştığını, bu durumun genetik hastalıklarla karıştırılmaması gerektiğini, ileri tetkiklerle ayrımın ortaya çıkacağını dile getirdi.
Sporcu olmayanların da ağır spor yapmadan önce kardiyoloji uzmanına başvurmasını isteyen Doç. Dr. Özdoğan, "Göğüs ağrısı, çarptıntı olabilir. 'Ben koştukça açılıyorum' diye bir şey yok" dedi.

Kaynak: AA