Kırıkkale'de 2013 Yılı Tarımsal ve Hayvansal Destekleme Ödemeleri

Kırıkkale Valisi Ali Kolat, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi için müracaat eden 15 bin 620 üreticiye 13 milyon 370 bin 497 lira destekleme ödemesinin yapıldığını söyledi.

Vali Kolat, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme modeline göre 2013 yılında hububat, baklagiller üretimi yapıp satışını gerçekleştirerek desteklemeye müracaat eden 7 bin 391 üreticiye 9 milyon 386 bin 994 lira ödemenin yapıldığını belirterek, Kırıkkale'nin tarım ve hayvancılık konusunda iyi bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yetkililerinin ilgili konularda gereken çabayı gösterdiğini ifade eden Vali Kolat, şöyle konuştu:
"Kırıkkale'nin en büyük sıkıntısı sulama alanlarının çok az olması, yeterince bunları çoğaltamadık ancak yeni barajlar devreye girecek, yeni planlanan, projelendirilen barajlar var, bunlar devreye girecek. Kızılırmak Nehri buradan geçiyor ancak buradan yeterince istifade ettiğimiz kanaatinde değilim. Hükümetimiz tarıma ciddi anlamda destek veriyor. Son yıllarda tarımda Türkiye ciddi manada atak yaptı. Hem ürün çeşitliliği açısında hem de ürün kalitesi açısından daha fazla ürün alır hale geldi. Bu da teknolojiyi takip etmekten kaynaklanıyor, tarım ve hayvancılık sektörünün dünya standartlarında olması gereken neyse bizde de o adımlar atılıyor."
Vali Kolat, kırmızı et desteklenmesinden 570 üreticiye 2 milyon 989 bin 773 lira destekleme ödemesinin yapıldığını bunun yanı sıra koyun yetiştiricilerine "Halk Elinde Islah Projesi" kapsamında 6 bin 147 koyun için 215 bin 145 lira, manda desteklemelerinden 6 yetiştiriciye 18 baş manda için 6 bin 300 lira, anaç sığır desteklemelerinden 262 üreticiye 590 bin 690 lira, arıcılık desteklemelerinden 132 üreticiye 74 bin 792 lira, süt desteklemelerinden 2013 yılının 9 aylık dönemde 428 üreticiye 269 bin 141 lira destekleme ödemesi olmak üzere Kırıkkale'de 26 milyon 903 bin 333 lira destekleme ödemesinin yapıldığını kaydetti.

Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş'ın yanı sıra Kırıkkale Kanola Üreticiler Birliği Başkanı Yaşar Lisan, Sulakyurt Ziraat Odası Başkanı Nurettin Ergazi, Çelebi Ziraat Odası Başkanı Murat Yakut, Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Yusuf Bostancı, Kasaplar Odası Başkanı Gazi Karafilik, Delice Ziraat Odası Başkanı Adem Gökdere, Arıcılar Birliği Başkanı Zafer Yorulmaz ile Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk katıldı.

Kaynak: AA