Otobüs Şoförlerinden Kontak Kapatma Eylemi

Zonguldak'ta özel halk otobüsü çalışanları, ilçe ve belde dolmuşlarının yolcularını usulsüz taşıdığı iddiasıyla kontak kapattı.

Araçlarıyla konvoy oluşturan şoförler, Zonguldak Belediyesinin önüne gelerek korna çaldı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'le görüşmek isteyen grup, bir saatlik bekleyişin ardından görüşemeyerek ayrıldı.
Halk otobüsü şoförlerinden Nihat Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zonguldak Belediyesi sorunlarıyla ilgilenmediği için böyle bir eylem yaptıklarını söyledi.

Tepkilerinin hatlarından ilçe ve belde dolmuşlarının yolcu almasından kaynaklandığını belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
"Araçlarımızın taşlanması, şoförlerimize hakaret ve küfür edildiği için de tepkimiz var. Elimizde Danıştay kararı bulunuyor. Kararda 'ilçe dolmuşçuları il sınırına girdiği zaman yolcu alamaz' maddesi var ama uygulatan ve uygulayan yok. Bir araba günde 130 litre mazot yakıyor. Topladığı para 300 liradır. Ondan sonra maaş alamıyoruz. Her birimizin 4 aylık alacağı var. Hakkımıza tecavüz edilmesin. Kimsenin de hakkını istemiyoruz. Belediye başkanına bu sıkıntılarımızı anlattık ama ilgilenmedi. Biz sokak çocuğuymuşuz gibi sokaklarda kaldık. Bunlara çözüm bulunsun istiyoruz."
- "Belediye Başkanı Akdemir ile yetkililer hakkında suç duyurusu"
Halk otobüsünün işletmecisi Akın Kavi ise belde ve ilçe araçlarının güzergahlarından yolcu almamasıyla ilgili 4 yıldır hukuk savaşı verdiklerini kaydederek, açtıkları davayı geçen yıl kazandıklarını anlattı.
Danıştay 8. Dairesinin güzergah konusunda haklı oldukları konusunda karar verdiğini savunan Kavi, şunları dile getirdi:
"Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 13 aydır Danıştaydan gelen mahkeme kararını uygulamıyor. Belediye Başkanı, "Meclisten geçiremeyeceğini, zabıtasının yetersiz kaldığını' söylüyor. Yüzlerce çalışanımız var. Bunlar evlerine ekmek getiriyor. Mazotun 5 lira olduğu yerde 1 liraya taşımacılık yapıyoruz. Bir il belediyesi, ilçeden gelen arabanın yolcu almasına nasıl müsaade eder? Haksız kazanç var. Adalet istiyoruz. Belediye başkanı ve yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmak amacıyla adliyeye geldik. Adalete güveniyoruz. Bundan dolayı suç duyurusunda bulunuyoruz. 13 aydır uygulanmayan Danıştay kararının uygulanmamasını bildirmeye geldik."
Kaynak: AA