Hukukta Bir İlk Yaşandı, Köpeğin İtiraz Dilekçesi Kabul Edildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde sahibinin borcu nedeniyle haczedilen Labrador Retriever cinsi 'Ares' isimli köpek adına yazılan dilekçe, Bodrum 1. İcra Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Hukukta Bir İlk Yaşandı, Köpeğin İtiraz Dilekçesi Kabul Edildi

Bodrum'da yaşayan Mahmut Yazoğlu'nun 7 yıldır baktığı Labrador Retriever cinsi 'Ares' isimli köpeği borç karşılığında icra memurlarınca haczedilmişti. Bugün adliyeye gelen Yurttaş inisiyatif sözcüsü Ayhan Karahan, “Ares” isimli köpeği adına 1. İcra Mahkemesine dilekçe verdi. Dilekçe ise 1. İcra Mahkemesi tarafından kabul edildi. Köpeğin hacize itiraz dilekçesi ile adliyeye gelen Karahan, köpeğin söylediklerini basın mensupları ile paylaştı. Karahan köpeğin ağzından yazılan dilekçeyi okuyarak şunları söyledi: “Bana Yazoğlu ailesi ticari amaç güderek bakmadı. Ben ailenin sevilen şımarık bir üyesiyim. Şahsımın böyle bir borcu olmadığından eminim. Ares diyor ki; beni açık arttırmada alacak birileri ile yaşayamam. Benim 7 yıldır birlikte mutlu bir şekilde yaşadığım bir ailem var. Eğer işlemi devam ettirirseniz, Ogün evden kaçacağım. ‘Burada Ares evden kaçacağını söylüyor’. Evden mal kaçırma dolayısı ile aileme işlem yapılamaz çünkü evden kaçmış olacağım. Sahiplerimin bile bu firarımdan haberi olmayacak. Açıkladığım sebeplerden dolayı haciz işleminin durdurulmasını, takip giderleri ve ücreti vekaleti alacaklıya yükletilmesini arz ederim.

1’Cİ İCRA MAHKEMESİ İTİRAZ DİLEKÇESİNİ İŞLEME KOYDU
Ayhan Karahan, basın mensuplarına açıklama yaptıktan sonra adliyeye giderek 1’inci İcra Mahkemesine dilekçeyi sundu. Dilekçe 1. İcra Mahkemesi müdür yardımcısı tarafından işleme konuldu. Karahan, Türkiye’de bir ilk yaşandığını belirterek, “Artık köpeklerin de itiraz edebileceklerini ifade ederek şu sözlere yer verdi: “Şuanda Ares’in icra dilekçesi işleme konuldu. Yanıtı merak ediyoruz. Dilekçe dosyanın içine eklendi. Türkiye’de bir ilk yaşandı, hacze uğrayan köpek dilekçeyle itiraz etti, itiraz dilekçesi ise kabul edilip dosyasına koyuldu. Bir köpeğin itirazı icra dosyasında yer almıştır. Buda bu ülkede hukukun geldiği noktayı gösteriyor. Buda çok ironik bir durumdur”dedi.

DİLEKÇE DÜNYADA BİR İLK
Bir köpeğin mahkemeye itiraz dilekçesi vermesi ve dilekçenin mahkeme tarafından kabul olması karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Avukat Remzi Kazmaz, 25 yıllık avukat olduğunu ve böyle bir olayla karşılaşmadığını ifade ederek, "Ares isimli haczedilen köpek Bodrum’da 1’inci İcra Mahkemesi’ne dilekçe vermiş. İtiraz dilekçesi de şuanda elimizde. Ben 25 yıllık meslek hayatımda ilk defa böyle bir itiraz dilekçesi ile karşılaşıyorum. Böyle bir dilekçenin resmi bir makama verilmesi, alınması ve işleme koyulup dosyaya eklenmesi bana göre yanlıştır. Bu konuyla ilgili havale yapılmaması ve direk ret edilmesi gerekirdi. İyi niyetli bir memur tarafından havale edilmiş. Ares adlı bir köpek haczedilmiştir, bu köpek ev köpeği ve süsü köpeğidir. İcra infaz kanununda ise bunu düzenleyen herhangi bir madde yoktur. Bu düzenleme ancak hayvanları koruma kanununun 5. maddesinde ve 5. fıkrasında belirtilir. Orada çok açık ve sade bir şekilde ev içerisinde beslenen süs köpekleri haczedilemez yazar” dedi.

HACZEDİLEN KÖPEK
İstanbul'da kafeterya işleten Yazoğlu, sözleşmesi dolunca mülk sahibinin işyerine el koymuştu. Bodrum'a yerleşen Yazoğlu, dükkan sahibi ile mahkemelik olmuş ve mahkemeyi dükkan sahibi kazanmıştı. Açılan davayı kazanan dükkan sahibi alacakları için Yazoğlu’nun evine haciz göndermiş, Yazoğlu’nun evinde alacak bir şey bulamayan haciz memurları 7 yıldır çocuğu gibi baktığı Labrador Retriever cinsi 'Ares' isimli köpeği haciz edilmişti. Köpeği haczeden memurlar daha sonra yediemin olarak köpeği sahibine teslim etmişti. Açık artırma ile satılacak olan Ares adına bugün mahkemeye itiraz dilekçesi verildi.

Kaynak: İHA