Tika'dan Pakistan'a Sistoskopi Cihazı Desteği

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da 1996 yılından beri faaliyet gösteren Rehabilitasyon Tıbbi Merkezi'ne Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından sistoskopi cihazı verildiği bildirildi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, Pakistan'da birçok sahada önemli projelere imza atan TİKA, sağlık alanındaki faaliyetleri kapsamında İslamabad'da 1996 yılında faaliyete geçen Rehabilitasyon Tıbbı Merkezi'ne sistoskopi cihazı desteğinde bulundu.
Günde 600 hastanın ayakta tedavi gördüğü merkezde idrar yolları, mesane ve prostat hastalıklarında neşter kullanılmadan teşhis ve müdahale imkanı sağlayan cihaz, enfeksiyon riskini en aza indirdiği gibi ameliyat sonrası iyileşme süresini de beşte bir oranında kısaltıyor.
TİKA'nın temin ettiği cihazla ilk ameliyat edilen hasta idrar yolu tıkanıklığı yaşayan 4 yaşındaki bir çocuk oldu. Cihazın yılda 240 engelli hasta üzerinde kullanılması bekleniyor. Pakistan'da engelli kişilerin sayısı hakkında resmi bir istatistik bulunmuyor. Rehabilitasyon Tıbbı Merkezi, 160 yatak kapasitesine sahip ve engelli kişilerin rehabilitasyonu ve diğer sağlık sorunlarının tedavisi için hizmet veriyor.
Kaynak: AA