Marmara'da hamsi katliamı!

Marmara'da balıkçıların akılalmaz uygulaması yetkilileri çileden çıkarttı.

Marmara'da hamsi katliamı!
Marmara'da hamsi katliamı!
Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Cezair, bazı balıkçıların, hamside ayrım yapmadan yazın yumurtadan çıkmış yavruları ile irilerini yakaladığını belirterek, "Yakalanan hamsileri elektrikli elekten geçirip irilerini tekneye, ölen yavruları denize atıyorlar. Bu şekilde 3 bin kasanın yaklaşık 300'ü iri çıkarken, 2 bin 700 kasa yavru hamsi telef oluyor" dedi.

Cezair, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde balık çeşidinin çok azaldığını vurgulayarak, özellikle bu yıl balıkçının sadece hamsiden kazandığını söyledi.

Tüm uyarıları ve çağrılarına rağmen hamsinin küçüklerinin yem fabrikalarına satılmak üzere yakalanmaya devam ettiğini dile getiren Cezair, "Bu genellikle Karadeniz'de oluyor. Karadeniz'de yıllardır bu devam ediyor ama kimse önlem almıyor. Karadeniz balıkçısının ağ gözleri yavrularını, incelerini yakalayacak ölçüde küçüktür" diye konuştu.

Marmara'da ise balıkçıların farklı bir yöntemle balığın geleceğini tehlikeye attığına dikkati çeken Cezair, şöyle devam etti:

"Bazı balıkçılar, hamside ayrım yapmadan yazın yumurtadan çıkmış yavruları ile irilerini yakalıyorlar. Yakalanan hamsileri elektrikli elekten geçirip irilerini tekneye, ölen yavruları denize atıyorlar. Bu şekilde 3 bin kasanın yaklaşık 300'ü iri çıkarken, 2 bin 700 kasa yavru hamsi telef oluyor. Yani yakalanan balığın sadece yüzde 10'u iri olduğu için işe yarıyor, geri kalanı telef bir şekilde denize. Balıkçıların bize anlattıkları, şahit oldukları durum bu. Sahil güvenlik ekiplerinin denetimleri artırması gerekiyor. Balığımızı korumamız lazım."

"Hamside adeta bir katliam yaşanıyor"

Kooperatif Başkan Yardımcısı Aydın Eres ise bu yıl balıkçıların hamsiden ekonomik olarak kazanım elde ettiğini ancak bir yandan da yavruların büyümesinin önlendiğini belirtti. Hamside adeta bir katliam yaşandığını vurgulayan Eres, şunları kaydetti:

"Hamsi katliamı durdurulmazsa önümüzdeki yıllarda bu bollukta hamsi bulamayacağız. Yaz aylarında yumurtadan çıkmış yavrular gelecek senenin balığıdır. Bunları bugünden telef ederseniz, gelecek yılın balığını öldürmüş olursunuz. Hamsi dar gelirli sofralarının balığı. Halkın önemli bölümü hamsi tüketiyor. Gelecek yıllarda hamsi azalıp fiyatı artınca dar gelirli ne yiyecek? Binlerce kasanın ortalama yüzde 10'u iri çıkıyor. Geri kalanı denize atılıyor. Elektrikli elekten geçen balık ölüyor. Buna birilerinin dur demesi lazım."
Kaynak: AA