Hindistan'da Taksi Şoförünün Kadın Yolcuya Tecavüz Ettiği İddiası

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bir taksi şoförünün kadın yolcusuna tecavüz ettiği iddiasının ardından önlem amacıyla hayata geçirilen yasaklar listesine internet üzerinden çağrılan taksiler de eklendi. Gerekli izinleri almayan taksi şirketlerinin hizmetleri durduruldu.

BBC'nin haberine göre, Ulaştırma Kurumu yetkilileri, internet vasıtasıyla hizmet veren ancak ilgili kurumlardan gerekli lisans ve izinleri alamayan şirketlerin izinlerini alana kadar hizmetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Başkentte internet üzerinden hizmet veren taksi şirketlerinden sadece 6'sının lisansı bulunuyor. Yasakların genişletilmesinin sektördeki birçok şoförün işsiz kalmasına neden olabileceği bildirildi.

Başkentte bir kadının akıllı telefon uygulaması Uber üzerinden çağırdığı taksinin şoförünün tecavüzüne uğramasının ardından dün Uber adlı uygulama yasaklanmıştı. Yasak, 32 yaşındaki Shiv Kumar Yadav adlı şüphelinin Yeni Delhi'de yargılanmaya başlamasının ardından kentin ulaşım yetkilisi Satish Mathur tarafından açıklanmıştı.
Merkezi San Francisco'da bulunan Uber şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Travis Kalanick, iyileşme sürecinde kurbanı ve ailesini destekleyeceklerini belirterek, taksicilerin sicillerinin temiz olduğundan emin olmak için hükümetle işbirliği yapacaklarını söylemişti.
Yeni Delhi'deki yasak, akıllı telefon uygulaması üzerinden taksi hizmeti alınmasını sağlayarak tüm dünyada beğeni toplayan ancak güvenlik tartışmalarına da yol açan Uber şirketi için darbe oldu. Şirket, taksi işletmecileri tarafından haksız rekabetle suçlanması üzerine bazı ülkelerde yasaklanmıştı.
Hindistan'da daha önce de birçok tecavüz vakası görülmüş, ülkede tepki alan ve gösterilere yol açan olaylardan sonra tecavüze verilen cezalar artırılmıştı.
Kaynak: AA