'Hayalden Gerçeğe Girişimcilik' Paneli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, "Hayalden Gerçeği Girişimcilik" konulu panelde yaptığı konuşmada üniversite öğrencileri ve gençlere, "Yarın bir gün iş bulmak için sahaya çıkacaksınız. Şuanda hemen hemen gençlerin beşte biri işsiz. Çok zor işiniz kolay değil. Eğer tercih kullanma şansınız olursa sizin fikirlerinizi almaya açık olan şirketlerle çalışmayı deneyin" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) düzenlenen "Hayalden Gerçeğe Girişimcilik" konulu panelde, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ve Pepe Çizgi Filminin Yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç, kendi girişimciliklerini anlatıp gençlere önerilerde bulundu.
Moderatörlüğünü TOBB Genç Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Temsilcisi Kürşat Tuna'nın yaptığı panelde ilk olarak, çocukların keyifle izlediği Pepe çizgi filminin yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç konuşma yaptı.
Bilgiç, Pepe'yi yaparken hiçbir zaman inançtan ve çok çalışmaktan asla taviz vermediğini ve bunun kendisi için iki altın kural olduğunu söyledi.

Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, genç yaşta devlet demir yollarında başlayan memuriyet hayatının 7 yıl sürdüğünü, hayalindeki girişimci ruhu nedeniyle istifa edip, Biga'ya dönerek mobilya sektöründe iş hayatına atıldığını anlattı.
Doğan, o dönemde sedirlerden kanepelere geçildiğini, bir kampanya yaparak satmaya başladıkları çekyatları yetiştirememeye başladıklarını ve bunları alıp satmak yerine kendileri üretmeye başladıklarını kaydetti.

Ali Sabancı ise Davut Doğan'ın anlattığı girişimcilik hikayesinin başlangıç tarihinin 1987, Ayşe Şule Bilgiç'in anlattığı girişimcilik hikayesinin başlangıç tarihinin ise 2008 olduğunu hatırlatarak, "Demek ki bu işler oluyor arkadaşlar ama benim girişimcilik tecrübem ne Davut beyinki gibi ne de Ayşe hanımın ki gibi. Ben öyle baştan memur ya da iletişimci değil, ben doğuştan. İzah edeyim ama niye doğuştan. Ya benim babam Sabancı, benim annem Sapmaz. Babamla annem evlendiğinde Türkiye'nin üç zengini var. Koç, Sapmaz, Sabancı. Demek ki ben öyle bir vizyon var ki anayı babayı bile doğru seçmişim" dedi.

Bunun tabiki böyle olmadığını anlatan Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Benim hikayem şöyle farklı. Hakikaten altın kaşıkla doğdum. Sen Sabancı olmasan yapabilir miydin diye sorarlar. Vallahi bilmiyorum ama ben şunu biliyorum. Cenabı Allah hepimize birer fırsat silsilesi veriyor. Bize düşen bu fırsat silsilesini en iyi şekilde oynamak. Yarın bir gün iş bulmak için sahaya çıkacaksınız. Şu anda hemen hemen gençlerin beşte biri işsiz. Çok zor işiniz kolay değil. Eğer tercih kullanma şansınız olursa sizin fikirlerinizi almaya açık olan şirketlerle çalışmayı deneyin. Bunlar tabi kolay laflar ayrı. Biz tabi böyle bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Kafamızda şöyle işliyor, her çalıştığımız şirkette evdeki huzuru işte yaratmamız lazım."
Kaynak: AA