Taner Yıldız: 5.2 milyar dolar cepte kaldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 5 ay içerisinde petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte akaryakıt fiyatlarında 60-70 kuruş arasında indirim olduğunu belirtti.

Taner Yıldız: 5.2 milyar dolar cepte kaldı
Taner Yıldız: 5.2 milyar dolar cepte kaldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığının 2015-2019'Stratejik Planı’nı dün bir basın toplantısıyla tanıttı.

Yıldız yaptıkları bir araştırmaya göre, son 5 ay içerisinde petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte akaryakıt fiyatlarında 60-70 kuruş arasında indirim olduğunu belirterek, bu dönemde vatandaşların kullandığı binek araçlarda ve toplu taşıma araçlarında elde edilen tasarruf miktarının 5.2 milyar dolar olduğunu söyledi.

Yıldız “Bu tahakkuk etmiş, gerçekleşmiş bir rakamdır. Bunların her birisi anında yansıtılıyor. Son 5 aydaki eğilim düşme yönünde. Herhangi bir artış beklentisi önümüzdeki 2-3 ay içerisinde görünmüyor” diye konuştu. Yıldız ayrıca, Rusya’nın yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6’lık indirim teklifinin nihai fiyat olmadığının altını çizerek Türkiye’nin talebinin bu oranın üzerinde olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, karşılıklı olumlu adımlar atılacağına inandığını ifade etti.

1 yıllık yatırım karşılanabiliyor


Yıldız “Türkiye’nin 1 yıllık büyümesine karşılık gelecek enerji yatırımları, enerji tasarruf miktarına yaklaştı. Enerjiden tasarruf elde edersek, enerjiyi verimli kullanırsak 1 yıllık yatırım ihtiyacını dahi karşılamış olacağız” diye konuştu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise yaptığı konuşmada enerjinin asli unsurunun tüketici olduğunu belirterek tüketici odaklı bakışın egemen kılınması gerektiğini söyledi. Yılmaz, enerji piyasalarında rekabetin geliştirilmesinin temel hedef olduğunu da belirtti.