Hayvanlara 'Kol Kanat' Oldu

Eskişehir'de faaliyet gösteren bir ortopedi firması, kaza geçirmiş, felç olmuş, yürüyemeyen 700'ü aşkın hayvanı, protez ve ortez takarak yeniden sağlığına kavuşturdu.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Çapa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1976 yılından bu yana protez, ortez, ortopedik ve felç yürüme cihazları ürettiklerini söyledi.

Bir arkadaşının, 9 yıl önce kendisine, "Kurt köpeğimin bacağı kangren oldu, kestiler. Hep insanlara kol, bacak takıyorsun. Buna da bir şeyler düşün" dediğini aktaran Çapa, böylece bir hayvan için ilk protezi yaptığını anlattı. Bu protezle ilgili haberin medyada geniş yer bulduğunu vurgulayan Çapa, şöyle devam etti:
"İnsanlara el, kol, ayak, bacak protezleri veya ortez üretimiyle meşgulüm. Baktım ki Türkiye'de hayvanlar alemine el atan olmamış. Ülkemizin her yerinden müracaatlar oldu. Geri çevirmem mümkün değildi. Üç oğlum, firmanın başına geçti. Kendimi bu işe adapte ettim. Bugüne kadar kedi, köpek, güvercin, leylek, buzağı, kartal, at, çakal, tavşan ve martı gibi 700'ün üzerinde hayvanın, ortez ve protezle yürümesini sağladık. Dünyada ilk defa bir ata protez taktık. Atların bacağı kırılınca kemiği kaynamadığı için vurur, öldürürler. Ben de hep üzülürdüm, niye bunu yapıyorlar diye. Bacağı kırılan bir hayvanın, tedavisi tamamlandıktan sonra protez takarak bunu yaşama imkanı olur dedim. Bu iddiamı ispatladım hatta ABD'de bir mecmuada, ata taktığım protezin fotoğrafıyla 'Atların makus talihini yenen adam' diye haberler çıktı. Bunlar beni mutlu ediyor."
- "Kürdan gibi bacaklara protez"
Hayvanların yerlerde sürünüp acı içinde kıvranarak yaşamasından rahatsızlık duyduğunu dile getiren Çapa, bundan dolayı gece gündüz demeden çalıştığını anlattı.
Çapa, sakat kalmış, güçsüz düşmüş hayvanları yeniden sağlığına kavuşturmayı misyon edindiğini bildirerek, "Hayvanların da sağlıklı bir yaşam sürmesi için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Kürdan gibi bacaklara protez yapıp yürüttük" dedi.

İnsanların, yaşlandığında doğal olarak güçlerinin azaldığını ve yürümekte zorlandığını hatırlatan Çapa, bazılarının ise yatalak olup vücudunda yaralar meydana geldiğini belirtti.

Yürüteçler yaparak onların hayata bağlanmasını sağlamaya çalıştıkları bilgisini veren Çapa, şunları kaydetti:
"Türkiye'de hayvanlara ortez, protez yapan tek atölye Eskişehir'de. Yaşlı hayvanların da güçsüz kaldığı için yerlerde sürünerek, acı içinde yaşamamalarını istedim. Hayvanlara taktığımız traksiyonlarla zaman içinde adaleler güç kazanıyor. Bu yürüme güçlüğü çeken hayvanın koşturduğunu görüyoruz. Sağlığına tekrar kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çapa Grubu olarak sosyal bir proje kapsamında hayvanlara taktığımız protez, ortez ve yürüteçlerden dolayı bir kuruş almıyoruz. Bugüne kadar hiçbir devlet görevlisinden, resmi yerden, şahıstan, şirketten tek kuruş yardım almadık. Kendi bünyemizde bunların masraflarını karşılıyoruz. Tamamen işin manevi yönündeyiz. Hayrımıza yapıyoruz. Gidebildiği yere kadar da bunu yapmaya devam edeceğiz."
Kaynak: AA