Gazze'de Sağlık Sektöründe Yaşanan Kriz

Gazze'deki insan hakları kuruluşlarından, sağlık sektöründeki gelişmelerin endişeyle takip edildiği bildirildi.

Filistin Merkezi, Vicdan Kurumu ve Mizan Merkezince ortak yapılan açıklamada, "Gazze'de sağlık sektöründe yaşanan krizi büyük bir endişeyle izliyor, temizlik işçilerinin yaptığı grevin doğuracağı sonuçlara karşı uyarıda bulunuyoruz" denildi.
Söz konusu krizden bölgeyi abluka altında tutan İsrail'in sorumlu olduğu kaydedilen açıklamada, Filistin'de yaşanan bölünmenin de buna büyük etki ettiği belirtilerek, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumlara bu aşamada üzerlerine düşen görevi yerine getirme çağrısında bulunuldu.
​Gazze'deki Temizlik Şirketleri Birliği, dün, temizlik işçilerinin 6 aydır maaşlarını alamadığı için süresiz greve gideceğini duyurmuştu.
Filistin Sağlık Bakanlığı Vekili Yusuf Ebu er-Riyş de önceki gün, "Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümetinin, sağlık alanındaki sorumluluğunu yerine getirmemesi ve Han Yunus ile Refah kentlerinin temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamaması üzerine bu illerde bulunan sağlık merkezlerinde olağanüstü hal ilan ettiklerini" açıklamıştı.
Riyş, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık merkezlerinin masraflarının uzlaşı hükümeti tarafından karşılanmamasından dolayı temizlik, yemek, ambulans hizmetleri ve bazı tahliller ile acil olmayan ameliyatların durdurulduğunu, yakıt, ilaç ve tıbbi malzemede sıkıntı yaşandığını ifade etmişti.
Kaynak: AA