Gediz Nehri Taştı, Tarım Arazileri Su Altında Kaldı

Ege Bölgesi'nin önemli su kaynaklarından Gediz Nehri'nin, Turgutlu ilçesinden geçen bölümünde yaşanan taşkın sonucu tarım arazileri ve hayvan çiftliklerini su altında kaldı.

Gediz Nehri'nin geçtiği bölgelerde hafta başından bu yana aralıksız devam eden yağışlar, nehrin su seviyesinde yükselmeye ve bazı bölümlerinde taşkınlara yol açtı.
Nehrin, Turgutlu Ovası'ndan geçtiği bölümde su seviyesi yükselme sonucu Geren, Arpalık, Sarıbey, Urganlı, Hamzabeyli mevkilerinde binlerce dönüm tarım arazisi ile civardaki hayvan çiftliklerini su bastı. Su baskını nedeniyle Arpalık ve Geren mevkisindeki 14 küçük ve büyükbaş hayvan çiftliği tahliye edildi.
Taşkın nedeniyle ayrıca Sinirli, Yeni Musalar, İzzettin, Çampınar, Musucalı ve Akköy mahallelerine ulaşımın sağlandığı 5 köprüden 3'ü su altında kaldı. Ulaşım diğer 2 köprüden sağlanıyor.
Turgutlu Sulama Birliği Başkanı İbrahim Çevikbudakçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, nehrin geçtiği bölgelerde yağan kar ve yağmurun, özellikle nehrin derinliğinin azaldığı noktalarda su seviyesinin hızla yükselerek taşkınlara yol açtığını ifade etti.


Taşkın sonucu Turgutlu Ovası'nda çok sayıda tarım arazisinin sular altında kaldığını belirten Çevikbudakçı, taşkının özellikle üzüm bağlarında büyük zarara yol açtığını gözlemlediklerini söyledi.

Çevikbudakçı, yağışların devam etmesinin beklendiğini, bunun da Gediz Nehri'nin geçtiği diğer bölgeler ile nehri besleyen Irlamaz ve Karaçalı çaylarında da taşkınlara yol açma riski içerdiğine dikkati çekerek, çiftçileri tedbirli olmaları yönünde uyardı.
- Çiftçi ıslah çalışmalarının tamamlanmasını istiyor
Hayvan çiftliği işletmecisi Ahmet Şenyılmaz ise yağmur ve karın taşkın riski nedeniyle korkulu rüyaları haline geldiğini ifade ederek, nehirde devam eden ıslah projesinin bir an önce tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Yörede sebze yetiştiriciliği yapan çiftçilerden Süleyman Erdoğdu ise yüzlerce dönüm arazisinin sular altında kaldığını belirterek, taşkının tahminen 35 bin lira zarara yol açtığını savundu.
Bu arada, Gediz Nehri'nin Salihli ilçesinden geçtiği kesiminde de nehrin su seviyesinde görülen yükselme, taşkın riski nedeniyle endişeye yol açtı.
Kaynak: AA