İztuzu Plajının Özel Bir Şirkete Verilmesi

Ortaca'nın Dalyan Mahallesi'ndeki İztuzu Plajı'nın işletme hakkıyla ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma isteminin reddine karar vermesiyle şirketin plajdaki tesise girmesine vatandaşlar tepki gösterdi.

Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Plajı'nın işletme hakkı 11 Haziran'da ihaleye çıkılarak belediyeden alınıp İngiliz ortaklı şirket Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketine (DALÇEV) verildi.

Bunun üzerine Ortaca Kaymakamlığı ve belediyesi, işletmenin geri verilmesi ve ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
Mahkeme, 23 Haziran'da dava konusu ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karşı taraftan yapılan itirazlar üzerine aynı mahkeme aldığı ikinci bir kararla durdurma kararını 29 Eylül'de kaldırdı.
10 Kasım'da İztuzu'nun boşaltılması için yazı gönderildi. Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in, tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi üzerine, işlem 10 gün ertelendi. Bir süre sonra mahkeme, Ortaca Belediyesi'nin talebi üzerine tahliyenin yürütmesini durdurdu.
Belediyenin valilik aleyhinde Muğla 2. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada, yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Aynı mahkeme 22 Aralık'ta verdiği yeni kararla yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.
Mahkemenin verdiği karar üzerine DALÇEV şirketi, Boğazağzı mevkisindeki tesisleri devralmak için dün gece plaja gitti. Durumu öğrenen jandarma ve belediye bünyesindeki DAL-BEL şirketi yetkilileri tesise getirilen jeneratörlerin içeri götürülmesine izin vermedi.
Jandarma ekipleri, olayla ilgili plaj çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.
Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten, gazetecilere yaptığı açıklamada, İztuzu Plajı Boğazağzı mevkisinin işletmesinin valilik bünyesinde kurulan MUÇEV Limited Şirketi aracılığı ile DALÇEV Limited Şirketine kiralandığını söyledi.

İlgili şirket ve MUÇEV arasında yapılan protokol gereği yer tesliminin yapıldığını kaydeden Köten, "Ortaca Belediyesi tarafından açılan yürütmeyi davada durdurma kararı henüz elimize ulaşmadı. Bununla ilgili yasal süreç devam ediyor ancak biz kiraya verilen alan ile ilgili teslim işlerini gerçekleştirmek durumundayız" dedi.

İlgili firmanın gece İztuzu Plajı'na jeneratör ve iş makinesi sokmaya çalıştığını dile getiren İztuzu Kurtarma Platformu (İKUP) sözcüsü Murat Demirci ise plaj işletmesini alan firmanın mahkeme kararını dikkate almadan plaja girdiğini savundu.
Plaja, saat 20.00'den sonra girmenin yasak olduğunu kaydeden Demirci, "Gece baskın yapar gibi buraya gelmeleri özel kuruluşun buraları nasıl koruyacağının da göstergesi. Şirket getirdiği jeneratörleri buradan kaldırana kadar buradan ayrılmayacağız" diye konuştu.

Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı jandarma ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı.
Vatandaşlar ateş yakarak, kararın iptal edilene kadar nöbet tutmaya devam edeceklerini belirttiler.
Kaynak: AA