Kalp Duvarında Gelişen Yırtığa Ameliyatsız Tedavi

Hatay'da özel bir hastanede bir hastanın geçirdiği kalp krizi sonrası kalp duvarında gelişen yırtığın ameliyatsız tedavi edildiği bildirildi.

Hatay Defne Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Nihat Şen, yaptığı açıklamada on yıl önce kalp damarlarında darlık nedeniyle bypass ameliyatı olan 63 yaşındaki erkek bir hastanın 1 ay önce de kalp krizi geçirdiğini kaydetti.

Hastanın farklı bir hastanede krize sebep olan damarına stent konulmuş olduğunu, ancak tekrarlayan göğüs ağrıları üzerine kendilerine başvurduğunu ifade eden Şen, şunları belirtti:
"Hastanın yapılan muayenesinde krize sebep olan damarın beslediği kalp duvarında yırtık olduğunu tespit ettik. Kalp duvarındaki yırtık oldukça tehlikeli bir durum olup ani ölüme sebep olabilirdi. Standart tedavisi ameliyatla yırtığın acil olarak kapatılmasıdır. Ancak, ameliyat risklidir ve zordur. Bizim hastamız daha önce kalp ameliyatı olduğu için ameliyatla tedavisi çok riskli bir hasta idi. Hasta operasyon riskini kabul etmedi. Bunun üzerine hastaya ameliyatsız, girişimsel yöntemlerle kasık veya kol bölgesinden lokal anestezi uygulanması sonrasında halk arasında bilinen adı ile 'şemsiye yöntemi' yapmaya kararı verdik. Bu yöntemle, hastanın sağ kol atardamarından girilerek yaklaşık bir saatlik işlem süresinde şemsiye yöntemi kullanılarak kapatma cihazı uygulamasıyla kalp duvarındaki yırtılma ve balonlaşma tedavi edildi.''
Şemsiye yöntemiyle yapılan tedavilerde daha hızlı iyileşme sağlanabildiğini belirten Şen, ayrıca bu tedavi seçeneğinin dünyada ve ülkemizde sayılı merkezlerde uygulanabildiğini kaydetti.

Kaynak: AA