''ileri Yaş''Turizminin Yıldızı Parlayacak

Türkiye, kısa vadede değil ancak orta vadede yani 5 yıl ve sonrasındaki dönemde, üçüncü yaş grubu denilen ileri yaş bireylerin sağlık bakımlarının karşılanmasını temel hedef olarak belirliyor.

İleri yaş turizmini nitelik ve nicelik olarak geliştirecek Türkiye, bu kapsamda yeni çalışmalar ve politikalar üretecek.
Yeni politikalar çerçevesinde yaşlı bakım elemanlarının meslek standartları ve çalışma şartları ile eğitimleri de yeniden düzenlenecek. Yaşlı bakım turizminde ilgili devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve medya koordinasyonu sağlanacak.
Yaşlı nüfusu fazla ülkelerden Türkiye'ye transferi için tanıtım faaliyetleri düzenlenecek ve yaşlı bakımı alanlarında pazar yaratılması konusunda çalışmalar yapılacak.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulanan Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, dünyada 2030'dan sonra birçok ülkede 50 yaş üzeri birey sayısının toplam nüfusun yüzde 50'sini geçeceğine işaret ederek, Japonya, İsveç, Danimarka gibi ülkelerde yaşlı nüfusun yüksek olacağına dikkati çekti. Tontuş, şöyle devam etti:
''Kısa vadede değil ancak orta vadede yani 5 yıl ve sonrasındaki dönemde, temel hedef bu üçüncü yaş grubu denilen ileri yaş bireylerin sağlık bakımlarının karşılanması olacak. Bir yaşlı birey Türkiye'de turistik bir faaliyet için gelip gezebilir ama bir yaşlı birey 'benim hipertansiyonum, benim şeker hastalığım var, hem şeker hastalığımın kontrol ve regülasyonu, hem de tatil yapacağım' diyorsa bu bir hastadır. Eğer bir birey hastalığını beyan ederek sınırdan geçiyorsa bunu turist saymıyoruz biz. Bu bir hastadır, hasta için sınırın bir önemi yok. Bu üniversal bir hak. Dolayısıyla biz onu hasta olarak ağırlayacağız ve 5. yıldan sonra Türkiye'deki bu sağlığa dayalı hareketin en büyük grubunun ileri yaş hastalar olacağı kanaatindeyiz.''
Tontuş, ileri yaş turizminde Türkiye'nin 2018 yılına kadar 750 milyon dolarlık gelir ve 150 bin yabancı turist hedeflediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA