Ebru Müzede Yaşatılacak

Arkeolojiden mutfak kültürüne, cam eserlerden mozaik eserlere kadar 13 farklı müzenin bulunduğu Gaziantep, bu alana geleneksel Türk sanatı ebruyu da ekledi.

Geçen yıl yaptıkları yaklaşık 77 metrekarelik ebruyla Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren ebru sanatçısı Mesut Osmanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO), ebruyu, "Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne dahil etmesiyle bu sanata olan ilginin artacağını söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır ebruyla ilgilendiğini belirten Osmanlıoğlu, Türkiye'de ve dünyada bu önemli sanatın bir müzesi olmadığına dikkati çekti.
Dünyanın ilk ebru müzesini Gaziantep'te açmak istediklerini ifade eden Osmanoğlu, "Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile de paylaşacağız. İlk ebru müzesini Allah nasip ederse müzeler kenti Gaziantep'te açacağız" dedi.

Müzede, eski ebru üstatlarının eserlerinin yanı sıra Milli Kütüphane'de bulunan kitaplardan örneklerin yer alacağına işaret eden Osmanlıoğlu, burada kurs da verilebileceğini ifade etti.

UNESCO'nun kararının ebru sanatı için bir fırsat olduğuna dikkati çeken Osmanoğlu, şöyle konuştu:
"Açacağımız müze sayesinde ebrunun tanınırlığını artıracağız. Kurslar düzenleyerek genç nesillerin de bu geleneksel Türk sanatını öğrenmelerini sağlayacağız. Gerekli destek sağlanırsa oyuncaktan mutfak kültürüne, arkeolojiden etnografyaya kadar 13 farklı müzenin bulunduğu kentimiz ebrunun renkleriyle canlanacak."

Kaynak: AA