Kırıkkale'de Meyve ve Bağcılığı Geliştirme Çalışmaları

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kırıkkale İl Müdürlüğü, kentte meyve ve üzüm bağcılığını geliştirmek için çalışma başlattı.

Delice ilçesinde Ocakbaşı ve Şahçalı köylerinde yeni kurulan bağ alanları ve ceviz bahçelerini gezen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, kentte son dönemde hızlı bir şekilde meyve ve bağcılığın geliştiğini gözlemlediklerini söyledi.

Kırıkkale'de 300 bin hektar işlenebilen tarım arazisi olduğunu, bu alanın 700 hektarında meyvecilik, 2 bin hektarında ise üzüm bağcılığı yapıldığını kaydeden Kırbaş, şöyle konuştu:
"Kırıkkale'de geçmişte bağcılık çok geniş alanlarda yapılıyordu. Kentte bağcılık kültürü çok eskilere dayanıyor. 3 şarap fabrikası işletiliyordu. Bağcılığı tekrar canlandırmak için Delice ilçesinde uygulamaya konulan 100 dekar bağcılık projesiyle son 2 yılda yaklaşık 350 dekar bağ tesisi kurduk. Bununla birlikte il müdürlüğümüzce destekli olarak dağıtılan ceviz fidanlarıyla kurulan yaklaşık bin dekar bahçeye ilave olarak çiftçilerin kendi imkanlarıyla kurdukları yaklaşık 500 dekar bahçeyle bin 500 dekar ceviz bahçesi kuruldu. Önümüzdeki dönemde sulamaya açılacak Sulakyurt, Keskin Ceritmüminli, Balışeyh Akçakavak, Yahşihan Mahmutlar Şarklısı sulama sahasında da meyvecilik ve bağcılıkla ilgili bahçe tesislerinin yapılması beklenmektedir."
Kırbaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sertifikalı fidan kullanılarak bahçe kuran çiftçilere, dekar başına 150 ile 300 lira arasında destek verildiğini kaydetti.

Kaynak: AA