Kmü'de Yerel Yönetimler ve Demokrasi Paneli

KaramanoğŸlu Mehmetbey ǜniversitesi (KMǜ) Kazımkarabekir Meslek Yüksekokulu'nda "Demokrasi ve Yerel Yönetimler" konulu panel düzenlendi.

KMǜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü ǖğŸretim ǜyeleri Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin AkkaşŸ, yüksekokulun konferans salonunda düzenlenen panelde, Türkiye'de demokrasi açığŸı olduğŸunu söyledi.

AkkaşŸ, Türkiye'deki temel sorunun yönetime etkin katılmayan ya da yönetime katılmada gönülsüz davranan vatandaşŸlar olduğŸunu dile getirerek, bu tutumun geleneksel teba kültüründen kaynaklandığŸını ifade etti.

Demokrasi sisteminin değŸişŸtirildiğŸini belirten AkkaşŸ, "Cumhuriyet rejimine geçilmekle yasal olarak teba anlayışŸı vatandaşŸa dönüşŸtü. Ancak bu dönüşŸümün devlet ve toplum katmanlarınca içkinleşŸtirilmesi uzun zaman gerektiriyordu. Türk siyasetinin son yıllarda katılımcı demokrasi yoluyla bireyden devlete ve devletten bireye demokratik sistemi demokratikleşŸtirmeye çalışŸılıyor" dedi.

KMǜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü ǖğŸretim ǜyeleri Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta ise ülke düzeyinde demokrasinin kurumsallaşŸması, yerel düzeyde demokrasinin yaşŸanması ile mümkün olabildiğŸini kaydetti.

Usta, 2003 yılı sonrası dönemde Türkiye'de değŸişŸimin tetikleyicileri olarak yerelleşŸme ve demokratikleşŸmenin öne çıktığŸına vurgu yaparak, şŸöyle konuşŸtu:
"Kamu yönetiminde gerçekleşŸtirilen reformlarla birlikte merkeziyetçi yapıdan ademi merkeziyetçi bir yapıya geçilmişŸ ve geleneksel yönetim anlayışŸı, yerini yeni yönetim anlayışŸına devretmişŸtir. Toplumun farklı kesimlerinin bir araya gelerek karar alma sürecine dahil olması adına ortak bir çatı işŸlevi gören kent konseyleri, yerel demokrasinin tabana yayılmasında ve yerleşŸik hale gelmesinde önemli işŸlevleri yerine getirmektedir."
 
Kaynak: AA