Balıkçıların Zorlu Çinakop Avı Mücadelesi

Eceabat ilçesinde, bu yıl lüfer ve palamut avı sezonunun kısa sürmesinin ardından olta balıkçılarının imdadına Çanakkale Boğazı'ndaki Kilye Koyu açıklarında yoğunlaşan çinakoplar yetişti. Balıkçılar, soğuk havaya rağmen gece geç saatlere, zaman zaman da sabaha kadar avlanmak için çaba gösteriyor.

Geçimlerini balıkçılıktan sağlayan onlarca kişi, av öncesi hazırlıklarını Eceabat Limanı'nda tamamlıyor. Avda "yem" olarak kullandıkları sardalya balığının kilogramını 5 liradan satın alan avcılar, bunları gündüz buza yerleştiriyor.
Güneşin batışına yakın "vira bismillah" diyerek tekneleriyle Çanakkale Boğazı'na açılan olta balıkçıları, soğuk havaya rağmen gece geç saatlere, zaman zaman da sabahın ilk ışıklarına kadar avlanmak için çaba harcıyor.
Eceabat'tan yaklaşık 1 mil uzaklıkta yer alan Poyrazlı Feneri açıklarına gelen balıkçılar, çinakopların yoğunlaştığı alana demir atıyor. Soğuğa karşı önlem alan bazı balıkçılar, teknelerinin balık yakaladıkları bölümleri naylon brandayla örtüyor.
Günde 5 ila 10 kilogram arasında çinakop avlayan balıkçılar, Eceabat Limanı'nda karaya çıkarttıkları ürünlerini kabzımallara kilogramını 16-17 liradan satıyor.
Bazı balıkçılar, av sırasında yüz güldüren sürprizle de karşılaşıyor. Çinakop oltasına takılan, kilogramı 40-50 liradan satılan dülger balığı ise balıkçının tüm yorgunluğunu unutturuyor.
Kaynak: AA