Yaşlıların ve Ölenlerin Eşyaları 'Köy Müzesi'Nde Sergileniyor

Arguvanlı Ersoy Eren, civar köylerdeki yaşlıların ve ölen vatandaşların eşyalarını toplayarak evinin bir odasını "köy müzesi"ne dönüştürdü.

İlçeye bağlı 46 köyden topladığı pek çok eşyayı evinde sergileyen Eren'in bu çalışmasını şimdi de yeğeni Mustafa Eren sürdürüyor. Yeğen Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "köy müzesi" fikrinin amcası Ersoy Eren'den çıktığını söyledi.

Yaşlıların ve ölen kişilerin eşyalarını toplayarak evinin bir bölümünde sergileyen amcasının önemli bir çalışmaya imza attığını ifade eden Eren, İstanbul'a yerleşen amcasının bu çalışmasına yeğeni olarak sahip çıktığını belirtti.

Eren, "Amcam, geçmişte insanlarımızın ne şartlarda yaşadıklarını anlatmak amacıyla bu çalışmaya başlamıştı. Gençlerimiz geliyor, görüyor, atalarını, dedelerini hatırlıyor. Onların neler kullandığını, ne zor şartlarda yaşam sürdüklerini anlıyor. Güzel bir anı oluyor onlar için" diye konuştu.

Özellikle yaz aylarında gençlerin köye geldiklerini anlatan Eren, "köy müzesi"ni gezenlerin sayısının yazın arttığını söyledi.

Burayı ziyaret edenlerin dedelerine ait tası, orağı, herhangi bir eşyayı gördüğü zaman hüzünlendiğini belirten Eren, "Gözyaşlarını tutamayanlar oluyor" dedi.


- Yaklaşık bin 500 eşya bulunuyor
Amcasının oluşturduğu ve kendisinin de devam ettirdiği bu çalışmayla yörenin kültürünü gelecek kuşaklara aktaracaklarını ifade eden Eren, "Eğer bunları muhafaza etmeseydik, bu tarihi eşyalar, atalarımızın, dedelerimizin bize bıraktığı bu hatıralar, zamanla yok olup gidecekti. Amacımız, yeni neslin gelip dedelerini hatırlaması, onların geçmişini görmesi. Köy müzesini bu amaçla kurduk. Bundan sonra da devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

"Köy müzesi" hakkında bilgi veren Eren, "Burada geçmişte kullanılan gaz ocağı, kömürlü ütü, çıra, tuluk, orak, eski plaklar, çok eskilerde kullanılan radyo gibi yaklaşık bin 500 eşya bulunuyor" dedi.

Eren, eski eşyaları bir odada değil, gelecekte daha büyük bir alanda sergilemeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA