Giresun'da İş ve İşçi Güvenliği Kanunu İle İlgili Seminer Düzenlendi

Giresun Ticaret ve Sanayi Odasınca (GTSO) üyelere yönelik "İş ve İşçi Güvenliği Kanunu ile İşçi Özlük Dosyaları Bilgilendirme" semineri düzenlendi.

GTSO Toplantı salonunda düzenlenen seminerde konuşan oda başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, işyerinde, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık, güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işverenler ile çalışanlara önemli görevler düştüğünü söyledi.

İş ve İşçi Güvenliği Kanunu'nun kapsamı ve etki alanının yeniden tanımlanarak genişlediğini kaydeden Çakırmelikoğlu, "Önceki iş kanunun içerisindeki tanımda, en belirgin ve öne çıkan özellik, sanayiden sayıan ve devamlı olarak en az 50 işçi çalıştıran ve 6 aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerini kapsamaktaydı. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda ise bu tanım genişledi. Artık 50 çalışan sınırı ve işin 6 aydan fazla sürekliliği temel tanım olmaktan çıkarılarak,'kamu ve özel sektöre ait tüm işyerleri ve işlere uygulanacakt' denilmiştir. Böylece etki alanı genişleyen kanun içerisine iş kanunu, içerisine iş kanunu, meslek eğitim kanunu, devlet memurları kanunu, borçlar kanunu çalışanlarına bu işyerlerinin ve işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve strajerlere de dahil olmak üzere tüm çalışanlar ile faaliyet konularına bıakılmaksızın uygulanacaktır" dedi.

Çakırmelikoğlu, yeni kanun çerçevesince son dönemde ülkede iş kazalarında yaşanan artış ve beraberinde gelen ciddi denetimler üzerine bu tür bilgilendirme seminerleri düzenlendiğini ifade ederek, "Bu seminer üyelerimiz başta olmak üzere Giresunlu işletmelere katkı sunacağını umut ediyorum. Diğer yandan iş kanunu içinde yeralan işçi özlük dosyalarının yönetmeliklere uygun olarak hazırlanmasının da en işçi güvenliği kadar önemlidir" diye konuştu.

Seminerde uzmanlarca katılımcılara İş ve İşçi Güvenliği Kanunu ile işçi özlük dosyaları hakkında bilgiler verildi.

Kaynak: AA