Mercan Dede, Çocuk Müzisyenlerle Sahne Alacak

Neyzen, besteci, yapımcı Mercan Dede, müzik eğitimi alan maddi durumu yetersiz çocuklarla yarın Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda aynı sahneyi paylaşacak.

Geliri Barış İçin Müzik Vakfı'na bağışlanacak konserde DJ olarak müzikseverlerin karşısına çıkacak Mercan Dede, konser provasında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Mercan Dede, Barış İçin Müzik Vakfı ve Borusan Sanat'ın ev sahipliğinde yarın Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek konserin önemine vurgu yaparak, barışın dünyanın en çok ihtiyaç duyulan kavramı olduğunu söyledi.

Barışın müzik diliyle anlatılmasına dikkati çeken sanatçı, bu tür projelerin çocuklarla gerçekleştirilmesinin kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.
- "Konser, son yıllarda en çok etkilendiğim proje oldu"
Binlerce çocuğun müzik eğitimi aldığı vakfın çalışmalarını takdir ettiğini anlatan Mercan Dede, "Projeden bahsedildiğinde, 'Onur duyarız' dedik. Müzikal anlamda bu projede yer almak mutluluk verici. Burada genç kardeşlerimizin enerjilerinden feyiz ve örnek alıyoruz. Son yıllarda bize en çok heyecan veren şey bu proje oldu. Bu etkinliği sadece Türkiye'ye değil, dünya barışına hediye ediyoruz" diye konuştu.

Sanatçı, projenin sosyal sorumluluk yanından ziyade gönüllü bir iş olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bir, akademik müzik ve çok entelektüel. Onu da önemli bir yeri var. O daha çok akla dayalı bir tür. Bir de kalbe dayalı müzik var. Buradaki kardeşlerimizin yaptığı müzik de kalbe dayalı. Onların sayesinde biz de o genç ve yaşama sevinciyle dolu enerjiyle buluşuyoruz. Repertuvar da ona göre seçildi. İçinde Anadolu, biz varız. Açıkçası onlarla çalarak çok şey öğreniyorum. Bazen öyle şeyler çalıyorlar ki, öğrenmek için not alıyorum. Buraya gelen insanlar görsellerle de bu dünyanın içine girsin istedik. Seyahatname gibi bütün dünya müzikleri burada yer alacak."
- Barış İçin Müzik Vakfı
Barış İçin Müzik Vakfı'nın kurucusu mimar Mehmet Selim Baki ise vakfın çok eski bir hayal olduğunu ve yoğun çabalar sonunda 2005'te kurulduğunu anımsattı.
Baki, 15 öğrenciyle başladıkları müzik eğitimleri kapsamında bugüne kadar 4 bin çocuğa ulaştıklarını söyledi.

Borusan Sanat'ın kendilerine destek verdiğini kaydeden Baki, "Burada bizim nefesli sazlar topluluğumuz var. Çok değişik konser olacak. Vakıf çatısı altında çocuklara eğitim vermeye devam edeceğiz. Birçok yeni projemiz olacak" dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin "Her çocuğun sanatsal yaşama katılma hakkı" ilkesi ile örtüşen projeler gerçekleştiren vakıf bünyesinde Barış İçin Müzik Orkestrası, Barış İçin Müzik Korosu ve Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu olmak üzere üç topluluk faaliyet gösteriyor.
Konserde Mercan Dede'ye eşlik edecek Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu, trompet, korno, trombon, tuba ve vurmalı enstrüman çalan yaklaşık 30 öğrenciden oluşuyor.
Kaynak: AA