Kuşadası’nda Osmanlı Mezar Taşlarından Dönemin Meslekleri Belirlendi

Kuşadası'nda, "Mezar Taşlarını Çözmek" isimli Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında 600'e yakın Osmanlı mezar taşını incelenen bilgiler "Kuşadası Adalızade Osmanlı Mezar Taşları" isimli kitapta toplandı.

Kuşadası’nda Osmanlı Mezar Taşlarından Dönemin Meslekleri Belirlendi

Çalışmayı yürüten Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz, Mezar taşlarının üst kısmındaki sarık ve kavukların, mezar sahiplerinin mesleklerine işaret ettiğini belirterek, bu bilgiyle Osmanlı dönemindeki 40 farklı meslek dalını belirlediklerini açıkladı.


Osmanlı mezar taşlarının baş kısmındaki, burma, örfi, dardağan, serdengeçti ve zerrin tipi sarıkların her birinin, farklı meslek gruplarını temsil ettiğini dile getiren Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz,"Mezar Taşlarını Çözmek" isimli Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında incelediğimiz Osmanlı dönemi mezar taşları, geçmiş dönemlerdeki çok sayıda meslek grubunu ortaya çıkardı. Mesela 'dardağan' denilen perişan, dağınık şekilde sarılmış sarığı, zanaatkar, esnaf, yeniçeri ağası gibi üst kademeden kişilerin giydiğini ve bu mezarların, bu kişilere ait olduğunu tespit ettik. Serdengeçti tipi sağ tarafı yukarıya, sol tarafı aşağıya kıvrık şeklindeki sarığın bulunduğu mezarların, yeniçeriler arasında düşman ordusu içine dalmak veya muhasara altına alınan kaleye girmek için fedai olarak yazılanlara ait olduğunu belirledik. Bu şekilde çok sayıda meslek grubuna ulaşma imkanı yakaladık “ dedi.

Ökçesiz, Osmanlı mezar taşlarındaki sarıkların yanı sıra, kavukların da mezar sahiplerinin meslekleri ile ilgili bilgiler sunduğunu kaydederek, Mezar taşlarında, mücevveze, horasani, kallavi, katibi, çatal kalafat ve makdem tipi kavukların bulunduğuna işaret etti. Osmanlı mezar taşlarında yalnızca mezar sahiplerinin isimlerinin bulunmadığını aktaran Ökçesiz, "Bu mezar taşları bizim taş kütüphanelerimiz, tapu senetlerimizdir. Sanatımız, geleneklerimiz, folklorumuz, dilimiz, estetiğimiz, edebiyatımız, sevinçlerimiz, üzüntülerimiz, dinimiz, bizi biz yapan tüm milli kodlarımız bu taşlardan okunabilir" diye konuştu.

Kaynak: İHA