'Medya Haberleri Organ Bağışını Artırdı'

Türkiye'de son yıllarda yazılı ve görsel medya tarafından organ bağışına yönelik haberlerle duyarlılığın arttığı ve bunun da bağış sayısını yükselttiği bildirildi.

Ordu Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan, AA muhabirine, Sağlık Bakanlığı'nın organ bağışı noktasında çok ciddi çalışmaları olduğunu söyledi.

Türkiye'nin organ bağışı konusunda Avrupa ve dünya ile yarışır hale geldiğini ifade eden Yücesan, özellikle son 10 yıldır yapılan çalışmaların organ bağışı noktasında çok ciddi mesafe katettiğini belirtti.

Yılda 3 binin üzerine organ nakli yapılan bir ülke konumuna gelindiğinin altını çizen Yücesan, bunda başta medya olmak üzere birçok kurumun katkı sağladığını kaydetti.

Özellikle medyanın faktörünü önemsediklerine dikkati çeken Yücesan, medyada organ bağışı yönündeki haberlerin okuyucuya doğru ulaştırılmasının önemine değindi.
Medyanın organ bağışına çok ciddi katkıda bulunduğunu vurgulayan Yücesan, "Basınımız ve medyamız bu noktada çok önemli bir görev üstleniyor. Doğru yapılan haberler organ bağışına duyarlılığı artırdı" dedi.

Daha önce medyada sıkça işlenen organ mafyası haberlerinin bağışı olumsuz etkilediğini ancak artık bu tür haberlerin yapılmaması üzerine kafa karışıklığının geride kaldığını anlatan Dr. Yücesan, şunları kaydetti:
"Duyarlılığı sağlamakta ve insanların bu konu hakkında doğru kaynaktan doğru şekilde bilgilenmesi, doğruları öğrenmesi, yanlış inanışların doğruya çevrilmesi açısından medya çok önemli. Medya insanlara ulaşmak adına çok önemli. Birebir insanlara ulaşma şansımız yok ama bu noktada medya aracılığıyla toplumun birçok kesimine sesimizi duyurma şansımız var. Yanlış bilinenleri medya aracılığıyla doğru aktarma imkanımız var. Medyada doğru haberler çıktığında insanları olumlu etkilememiz mümkün."
- "Medyanın haberleri özendirici oluyor"
Medyada yer alan her olumlu haberin özendiriciliği olduğunu kaydeden Yücesan, şunları söyledi:
"Organ bağışının olumlu sonuçları, insanlara nasıl bir hayat sunduğu, bağışla insanların yeni bir hayata başladıkları ve yaşama tutundukları haberlerini medya paylaştıkça organ bağışının özendirici olduğunu ve organ bağışı noktasında insanların bakış açısının değiştiğini görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda medyayı çok önemsiyor ve bu tür haberlerin daha fazla medyada yer almasını arzu ediyoruz."
Dr. Yücesan, Türkiye'de 26 bini aşkın hastanın organ bağışı beklediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA