Gezi Parkı Olaylarına İlişkin Dava

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da bulunduğu 35 kişinin yargılandığı davada, "usule uygun olmadığı belirtilen telefon kayıtlarının dosyadan çıkarılması ve bunlara ilişkin soru sorulmaması" talebi reddedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşma salonuna milletvekilleri, baro temsilcileri, avukatlar ve izleyicilerin de aralarında bulunduğu kalabalığın da girmesi üzerine, izdiham yaşandı.
Mahkeme heyeti, sanıkların kimlik tespitinin tamamlanmasının ardından, duruşmanın adliyedeki büyük salonda yapılmasına karar verdi.
Kısa aranın ardından dava adliyedeki büyük salona alındı. Davayı izlemek için gelenler bu salona da sığmadı, bazı kişiler duruşmayı ayakta takip etti.
Mahkeme heyeti başkanı Metin Tamirci, salonda kamera kaydı yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.
Sanık Yusuf Demirci'nin avukatı Ömer Kavili, duruşmanın ses ve görüntü kaydı alınarak yapılmasını isterken, sanık Cem Yakışkan'ın müdafi Mehmet Derviş Yıldız ise böyle bir taleplerinin olmadığını söyledi.

Duruşmanın ses ve görüntü kaydı alınarak yapılması talebini reddeden Tamirci, iddianameyi okudu.
Sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar, iddianamenin dayanağı olarak gösterilen dosyadaki telefon kayıtlarının usule uygun alınmadığını belirterek, bunların çıkarılmasını istedi.
Cem Yakışkan'ın avukatı Ersan Şen de telefon kayıtlarına ilişkin dinleme kararının başka bir dosya kapsamında alındığını belirterek, tesadüfen elde edilen bu kayıtların usule uygun olmadığını dile getirdi.
Bunlarla ilgili soruşturma aşamasında savcının yapılması gerekenleri atlayarak davayı açtığını ifade eden Şen, mahkemenin tapelere ilişkin sorgulama yapacağı öngörüldüğünden, bu kayıtların delil kabul edilmemesini ve bunlarla ilgili soru sorulmamasını talep etti.
Avukat Ömer Kavili de bazı sanıklara iddianamenin tebliğ edilmediğini, bu nedenle savunma için en az bir hafta süre verilmesi gerektiğini belirterek, duruşmanın ertelenmesini istedi.
- Adliye binası adeta tribüne döndü
Duruşma savcısı Abdullah Mirza Coşkun, başka bir soruşturmada elde edilen telefon kayıtlarının bu dosyada delil olarak kullanılması işleminde, yasanın öngördüğü savcılığa derhal bildirme kuralının, soruşturmada görevli personel tarafından rutin olarak yapıldığını, bu nedenle yasak delil niteliği taşımadığını kaydetti.

Bu konuda savcı ile avukat Erşan Şen arasında kısa bir tartışma yaşandı.
Başkan Tamirci de "Konu anlaşıldı avukat bey. Savunma ve iddia makamı iyi tartıştı" dedi.

Duruşmada söz alan bazı avukatlar da Cumhuriyet Savcısı Adem Meral'in bir yıldır çalıştığı dosyada, telefon kayıtlarının içeriğinde örgüt yapısı göremediğini belirttiğini, 2 ay sonra da bir şey değişmemesine rağmen örgüt kapsamında iddianame düzenlediğini kaydetti.

Mahkeme heyeti başkanı Tamirci, telefon kayıtlarının yargılamanın sonunda değerlendirileceğini, bunun esasa ilişkin bir konu olduğunu vurgulayarak, dosyadan çıkarılması yönündeki talepler ile duruşmanın ertelenmesi taleplerini reddetti.
Tamirci, duruşmaya öğle arası verirken de "Şekeri düşenler oldu. Yemeğinizi yiyin" dedi.

Bu arada, duruşma başlamadan önce koridorda bekleyen aralarında sanıklar ve izleyicilerin bulunduğu kalabalık, "Terörist değiliz, taraftarız" şeklinde slogan atarak, alkış tuttu. Binanın içini adeta tribüne çeviren kalabalık, slogan atıp marşlar söyledi.

Öğle vakti verilen aranın ardından duruşmaya, sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

Kaynak: AA