'Boşanan Çiftlerin Çocuklarında Sigaraya Başlama Oranı Artıyor'

Yeşilay Cemiyeti Bursa Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Yamalı, "Boşanan çiftlerin çocuklarında sigaraya başlama oranı erkeklerde yüzde 48, kızlarda ise yüzde 39 oranında artıyor" dedi.

Yamalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanada'nın Toronto Üniversitesinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları hakkında bilgi verdi.
Araştırmada, 19 bin kişiyle görüşüldüğünü belirten Yamalı, şöyle konuştu:
"Boşanan çiftlerin çocuklarında sigaraya başlama oranı erkeklerde yüzde 48, kızlarda ise yüzde 39 oranında artıyor. Sigara içen çiftlerin çocuklarında birçok hastalığa yakalanma riski de artıyor. Tütün dumanına maruz kalan çocuklarda akciğer solunum yolu enfeksiyonları 1,5 kat daha fazla ortaya çıkıyor. Aynı şekilde astım hastalığı iki kat daha fazla artıyor. Orta kulak rahatsızlığı 8 kat artıyor. Lösemiye, kan kanserine yakalanma riskleri de 10 kat daha artış durumu gösteriyor. Türkiye'de 17 milyon civarında insanın sigara içtiği tahmin ediliyor. Bu nedenle günde 270 kişi, yılda ise 100 bin kişinin sigaradan kaynaklanan nedenlerle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Yine yurt dışında yapılmış bir araştırmaya göre, anne ve babası sigara kullanan çocuklar B54 geninden mahrum doğuyor. Hamileliğine annesi sigara içen çocuklar da yüzde 10 ila 15 oranında zeka geriliği ile ve yine düşük doğum ağırlığı ile doğmak zorunda kalıyorlar."
Kaynak: AA