Şiş ve Tığlardan Doğan Sanat; 'amigurimi'

Giresun’da ev kadını, çocuklarını daha sağlıklı oyuncaklarla büyümesi amacıyla başladığı Japonlar'ın oyuncak örme sanatı 'Amigurumi'yi ticari hayata taşıdı.

Şiş ve Tığlardan Doğan Sanat; 'amigurimi'

Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan ev hanımı Şaziye Aşar, kızının kanserojen madde içeren oyuncaklarla oynamaması için amatör olarak öğrendiği Japonlar'ın şiş ve tığla yaptığı 'Amigurumi' isimli oyuncak örme sanatını geliştirerek ürettiği bebeklerle aile ekonomisine katkı sağlıyor.

HER ŞEY BİR TELEVİZYON PROGRAMI İLE BAŞLADI
Bir televizyon programında birkaç yıl önce ilk olarak gördüğü ve daha sonra internet üzerinden yapılışını araştırarak öğrendiği 'Amigurumi' sanatını geliştirerek ve bugüne kadar 50’den fazla çizgi film karakterli oyuncakları ilçede satarak aile ekonomisine katkı sağladığını belirtti.

Yerel yönetimlerce destek verilmesi halinde hem öğretmek hem de daha geniş pazarlara açılmak istediğini belirten Aşar "Çin malı oyuncakların kanserojen madde içerdiği ve çocuk sağlığını tehdit ettiği söylentileri üzerine çocuklarımın daha sağlıklı oyuncaklarla büyümesini istedim. Bir televizyon programında görünce de araştırmaya başladım. İlk modelleri de evimizdeki oyuncaklara bakarak çıkardım. Bir bebeği örmek 3 günümü alıyor, eğer çizgi film karakterini öreceksem bu daha uzun bir zaman alıyor" dedi.

BU OYUNCAKLAR ÇİNLİ DEĞİL JAPON
El becerisini her geçen gün daha da geliştirdiğini ve üretimi arttırdığını bildiren Şaziye Aşar, şimdilik komşularına satış yaptığını ve gösterilen ilgiden memnun olduğunu söyledi.

Aşar “ Türkiye’de çok fazla bilinmeyen bu örme oyuncaklarda talepler var. Ancak tek başıma yaptığımdan öyle büyük pazarlara açılamadım. Fakat yerel yönetimler destek vermiş olsa kurs vererek öğretirim ve büyük pazarlara açılabiliriz. Şimdilik müşterilerim ilçe halkından. Bebeğin uyku arkadaşlığından başlayarak ilerideki yıllarda oyun arkadaşı olacak oyuncakları örgü bebekler olmalıdır. Çocukların plastikten ya da naylondan yapılan ucuz Çin malı oyuncaklar yerine el emeği oyuncaklarla büyümesi tavsiyesinde bulunuyorum" diye konuştu

Aşar örme oyuncak fiyatlarının 30 TL’den başladığını da sözlerine ekleyerek siparişle oyuncak yaptığını da kaydetti.

Kaynak: İHA