Oyuncak Ararken Uyuşturucu Buluyorlar

İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün Köpek Eğitim Merkezi'nde (KEM) yetiştirilen narkotik dedektör köpekler, insan sağlığını olumsuz etkileyen, toplum huzurunu bozan ve asayiş olaylarındaki artışın en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilen uyuşturucuyla mücadelede önemli rol alıyor.

Buca ilçesi Kaynaklar mevkisindeki KEM'de, labrador, labrador retriever, Alman kurdu ve Belçika malinois cinsi 8 dedektör köpek, eğitmenleri kontrollerinde aldıkları özel eğitim sayesinde uyuşturucu satıcılarına göz açtırmıyor.
- Oyuncağını arıyor
AA ekibi, dedektör köpeklerin KEM'deki eğitimlerini görüntüledi.
Eğitmen polis memuru Mehmet Çelebi'nin komutuyla, "Rona" oda içerisine, "Diablo" ise otomobilin tekerine saklanan uyuşturucuları kısa sürede buldu. Dedektör köpekler, eğiticilerinin attığı oyuncakla ödüllendirildi.
KEM'deki eğitmen polis memuru Mehmet Çelebi, oyuncağının içine duyarlı olması istenen madde yerleştirilerek kokusuna hassasiyetleri arttırılan dedektör köpekler, oyuncağıyla özdeşleştirdiği bu kokuya odaklanarak onlarca koku arasında kolaylıkla ayırt edebildiğini bildirdi.
Köpeğin aslında oyuncağıyla özleştirilen kokuya odaklandığını ifade eden Çelebi, koku alma duyarlılıkları sayesinde saklanmış olsa ya da farklı kokular bulunsa dahi kolaylıkla yerini tespit edebildiğini belirtti.


- Bonzaiye geçit yok
Dedektör köpekler, son dönemlerde yol açtığı ölümlerle gündemde yer bulan bonzai ve diğer uyuşturucuların kente girişi ve satışının önlenmesinde de önemli rol üstleniyor.
İzmir Emniyet Müdürlüğü verilerine göre, il geneli son 11 ayda gerçekleştirilen operasyonlarda, dedektör köpekler 3 ton esrar, 75 bin uyuşturucu hap, 80 kilogram bonzai, bonzai yapımında kullanılan 2 kilogram maddenin ele geçirilmesini sağladı. Operasyonlarda gözaltına alınanlardan şüphelilerden ise 410'u tutuklandı.
Kaynak: AA