Dozer Kepçesine Tarih Takıldı

Menemen'de Gediz Nehri deltası üzerinde devam eden ıslah çalışmaları sırasında tarihi eser bulundu. 1,8 metre boyundaki kabartma İzmir Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Gediz Nehri üzerinde düzenli olarak yapılan dere ıslah çalışması sırasında dere yatağından alüvyon çıkaran iş makinesinin kepçesine irice bir cisim takıldı.
Kepçeye takılan kaya parçasının şeklinden şüphelenen işçiler, yaptıkları incelemede çıkan parçanın bir tarihi eser olduğunu belirledi. 1,8 metre uzunluğunda, 1,5 metre eninde ve 30 santimetre kalındığındaki eserin üzerinde üzüm tutan bir kadın ve elinde tepsi bulunan bir kız çocuğu figürlerinin yer aldığı kabartma olduğunu gören çalışanlar, konuyla ilgili İzmir Arkeoloji Müzesi ekiplerini bilgilendirdi.
Arkeologların nezaretinde dere yatağından çıkarılan eser, Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü. Eserin çamurdan arındırma ve hangi döneme ait olduğu tespiti için çalışmanın devam ettiği belirtildi.
Yetkililer, dere ıslah çalışmasının yapıldığı alanın yakınlarında Larissa Antik Kenti bulunduğunu, eserin bu bölgeye ait olabileceğini ya da Gediz Nehri akıntılarıyla farklı bölgelerden buraya taşınmış olabileceğini belirtti.


Kaynak: AA