Cihaner ve Berk'in Yargılandığı Dava

Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davaya devam edildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu Salonu'ndaki duruşmaya, hakkında zorla getirilme kararı bulunan sanık İlhan Cihaner ve duruşmadan vareste tutulan Saldıray Berk katılmazken, sanık avukatları ve diğer bazı sanıklar katıldı.

Sanıklar İlhan Cihaner ve Ersin Ergut için heyete mazeret dilekçesi sunuldu.
Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin göz kapağı ameliyatı olduğunu ve 15 Aralık'a kadar rapor aldığını bildirdi.
Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğünün gizli tanık "Erzincan", Erzincan İl Emniyet Müdürlüğünün gizli tanık "Çatalarmut" hakkındaki koruma tedbir kararlarının devamını talep ettiğini söyledi.

Eken, savcı Osman Şanal'a, Cihaner tarafından açılan tazminat davasına bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin, bu davayla ilgili kendilerinden bilgi istediğini anlattı.
Daha sonra söz alan, Cihaner'in avukatı Kazan, gizli tanıklar hakkındaki koruma kararının uzatılması taleplerine karşı çıkarak, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz süreçte gizli tanık kirliliği yaşadık. Ergenekon, ana davasıyla bağlantılı olarak açılan bu davanın da bir kumpas sonucunda yargılama konusu yapıldığı, gizli tanık müessesesinin bu kumpasta büyük bir rol oynadığı ortaya çıkmış bulunmaktadır. Hiç değilse gelecek oturuma kadar uzatma kararı vermeyin. Biz gizli tanıklarla ilgili belgeleri okuyarak kurula bu konuyu tartışan bir sunuş yapalım. Aslında şu anda bu davayı buraya getirenlerin yargılanması gerekir ama biz hala bu davayı buraya getirenlerin gizli tanık oyunlarıyla ilgili ara kararları tartışıyoruz. İstirham ediyorum, ne olur bu oturumda korunması yönünde karar vermeyin. Tehdit yoktur. Gizli tanıklar bizim büroyu arıyorlar yeni dünya kurulduğuna inanıyorlar ve bu yeni dünyada yer almak istiyorlar. Biz de bizim kirli işlerde yer almadığımızı söylüyoruz."
Diğer sanık avukatları da gizli tanıkların koruma tedbirlerinin uzatılmamasını talep etti.
Sanık Yaşar Baş ise gizli tanıklarla aynı ilde yaşadığını, bu kişilerin tehdit altında olmadığını, değişen konjonktürden sonra şimdi kendilerine başka bir menfaat yolu aradığını savundu.
Gizli tanıkların bu özelliklerini kötü niyetle kullanmaya çalıştıklarını öne süren Baş, "Asıl sıkıntı çeken, can güvenliği tehlikeye düşen benim. Gizli tanıkların böyle bir problem yoktur" dedi.

Verilen aranın ardından kararı okuyan Mahkeme Başkanı Eken, Cihaner ile Ergut'un mazeretlerinin kabul edildiğini açıkladı.

Eken, gizli tanık "Erzincan" hakkındaki koruma kararının devam ettirilmesine, gizli tanık "Çatalarmut"un ise koruma tedbir kararının uzatılmamasına karar verildiğini bildirdi.
Cihaner'in Osman Şanal'a açtığı davaya bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesine, bu davanın sürdüğüne ilişkin yazı yazılmasının kararlaştırıldığını aktaran Eken, Cihaner'in gelecek celse duruşmaya katılması halinde savunmasının alınmasına ve duruşmanın ertelenmesine karar verildiğini belirtti.

Kaynak: AA