Bm İklim Değişikliği Konferansı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, iklim değişikliğiyle ilgili olarak "gelecek nesillerin eylemsizliği affetmeyeceğini" söyledi.

Kerry, BM İklim Değişikliği Konferansı'na ev sahipliği yapan Peru'nun başkenti Lima'da yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin yönetilmesi konusunda kararlı hareket etmekte başarısız olunursa, dünyanın sonuçları nedeniyle büyük bir acziyetle karşı karşıya kalacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Eğer başarısız olursak, gelecek nesiller, bu anı gözardı eden bizleri affetmeyecektir ve affetmemelidir" diye konuştu.

John Kerry ayrıca ülkelerin, iklim değişikliğinden kimin sorumlu olduğuna bakılmaksızın birlikte çalışmak zorunda olduğunu ifade ederek, "Bu başa çıkılmaz birşey değil. Sorunu insanoğlu yaratıyor ve insanoğlu çözebilir" yorumunu yaptı.
Konferansa katılan heyetler, 2015 yılında Paris'te tüm ülkeler tarafından kabul edilecek ve 2020'de Kyoto Anlaşması'nın yerini alacak taslak bir anlaşma üzerinde çalışıyor. Taslak anlaşma metninin bugün çıkması beklenirken, bunun için metnin önünde engel teşkil eden uzlaşmazlıkların giderilmiş olması gerekiyor.
Bu uzlaşmazlıklar arasında, ülkelerin gönüllü olarak sera etkisi yaratan gazların emisyonu hedeflerine nasıl karar vereceği konusu da bulunuyor.
Gelişmiş ülkeler, "ulusal olarak belirlenmiş" planların, sera etkisi yaratan gazların etkilerinin azaltılmasına odaklanmasını isterken, gelişmekte olan ülkeler, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadeleye ek fon sağlanmasını talep ediyor.
Lima'da 1 Aralıkta başlayan ve bugün sona erecek BM konferansına katılan 200'e yakın ülke, gelecek 10 yıl için küresel karbon salımını azaltma müzakerelerini sürdürüyor.
Kaynak: AA