Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, İstanbul'da

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimliğinde nöbet hizmetiyle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Biz vatandaşımızın karşısına 12 saatlik bir muhataplık koymak istiyoruz. 'Ayda bir gün 8 saat ben nöbet tutmuyorum' diyen bir hekimlik olmaz" dedi.

Müezzinoğlu, CNR EXPO'da düzenlenen "İstanbul Health Expo-Sağlık Turizmi Medikal Teknolojiler, Tıbbi Uzmanlık Fuarı ve Kongresi"nin resmi açılışında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Müezzinoğlu, "Aile hekimlerinin cumartesi mesaisi konusunda rahatsız olduğu" belirtilerek yöneltilen soru üzerine, "Sağlık hizmetlerinin sabah 8 akşam 4 olduğu gibi bir algı, kimsede yok. Böyle bir ihtiyaç şekli de yok. İnsanın ne zaman hastalanacağı, ne zaman doğum yapacağı, ne zaman kaza yapacağı 24 saat içindedir. Bu anlamda sağlıkta hangi çalışan olursa olsun, hekim, hemşire, ebe, 'Ben sağlık hizmeti sunuyorum ve mesleğim bu' diyen arkadaşlarımızın önce 24 saat çalışma sistematiğini kabul etmesi lazım. 'Ben sabah 8 akşam 4 çalışırım' diye bir sağlık hizmeti sunumu, dünyada da yok, bizde de yok. Dolayısıyla aile hekimlerimizin yüzde doksanında bu anlamda sorun yok" diye konuştu.

Konuyu provoke etmek isteyen bazı kişilerin bulunduğunu ifade eden Müezzinoğlu, "Onlardan da istirhamım şu; bu meslek 24 saat işlem gören bir meslektir. Asla devlet memuru mesleği değildir. Devlet memuru, tapu müdürüdür. Sabah 8'de gelir, akşam 4'te çıkar. PTT müdürüdür, öğretmendir. Saati bellidir ama hekimlik öyle değildir" değerlendirmesinde bulundu.
- "Vatandaşla 12 saat muhatap olmak istiyoruz"
Tüm hekimlerin 24 saat hizmet sunmayacağını anlatan Müezzinoğlu, bunun planlanmasının bakanlıkça yapılacağını bildirdi.
Müezzinoğlu, 12 saat devamlı çalışmanın söz konusu olmadığına işaret ederek, "Sabah 8'de gelen arkadaşımız 4'te gidecek, 12'de gelen arkadaşımız 8'de gidecek. Bunda rahatsız olacak bir durum olmaması lazım. Biz vatandaşımızın karşısına 12 saatlik bir muhataplık koymak istiyoruz. 'Ayda bir gün 8 saat ben nöbet tutmuyorum' diyen bir hekimlik olmaz. Böyle bir duruşta olan sağlık hizmeti sunumu olmaz" ifadelerini kullandı.
Bakan Müezzinoğlu, aile hekimlerin yapacağı belirtilen protestoyla ilgili ise "Bu eylemin güçlü bir desteği olduğuna inanmıyorum. Bu mesleğin mensupları, bu ülkeyi severek hizmet etmekten onur ve gurur duyar. Bu mesleğin saygınlığı zaten burada" dedi.

- "Kanser ilaçlarına ödediğimiz miktar, iki misli arttı"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Kemoterapi ilaçlarının piyasada bulunmadığı" iddialarına ilişkin soru üzerine ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Dünyada tedavülde olan hiçbir ilacın Türkiye'deki herhangi bir vatandaşımıza ulaşmasında engel kabul etmiyoruz. Bu anlamda zaman zaman oluşan aksilikleri de ulaşılamıyor gibi yansıtılmasını da doğru bulmuyorum. Hekim reçetesini yazdıysa, bilim kurulu da ilacın o hasta için doğru olduğuna karar verdiyse süreçler son derece seri işliyor. Hastaların bu anlamda her türlü tedavi imkanlarını ve ilacı kavuşturuyoruz. Bu anlamda geçen yıl yurt dışından gelen kanser ilaçlarına ödediğimiz miktar, bir önceki yıla göre iki misli arttı. Bir engel olsa bu artış olmazdı."
Kaynak: AA