37. Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı

Ayakkabı, çanta ve aksesuarda 2015 yılının yaz modellerinin sergilendiği 37. Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı, İzmir'de törenle açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark'taki fuar alanında düzenlenen törende 37. Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı'nın, Kültürpark'ta düzenledikleri son fuar olduğunu söyledi.

Kocaoğlu, İzmir'de fuarların 2015 yılının Mart ayından itibaren Gaziemir'deki yeni fuar alanında yapılmaya başlanacağını belirterek, "Bir aksilik olmazsa mart ayında mermer fuarıyla orada buluşacağız" dedi.

İzmir'de düzenlenen ihtisas fuarlarının o alanda faaliyet gösteren sektörlere güç verdiğini, İzmir'de mermer ve gelinlik sektörünün düzenlenen fuarlarla büyüdüğünü savunan Kocaoğlu, "Bu fuarlarda nasıl ivme kazandıysak, ayakkabı fuarında da ivme kazanmamak için hiçbir haklı gerekçemiz yok. Biz hazırız, sektörle el ele verdiğimizde İzmir ve Türkiye'de ayakkabı sektörünü 3-4 senede toparlar, zirve yaptırırız. Bizim buna gücümüz var" diye konuştu.

Kocaoğlu, Uzakdoğu'dan gelen ithal ayakkabıların ayakkabı sektörüne zarar verdiğini kaydetti.

İthal ayakkabılara getirilen ek vergi uygulamasının yerli üreticileri rahatlattığını vurgulayan Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Merkezi hükumet bu Uzakdoğu ayakkabıları konusunda çok güzel bir karar verdi. 'Geç kalındı' deyip siyaset yapmak istemiyorum. Hükumete teşekkür ediyoruz, zararın neresinden dönersek kardır. Benim yaşımda olanlar yerli malının ne olduğunu çok iyi bilirler, yerli malı kullanma bilincini eskisi gibi ilk okullardan başlayacak şekilde tekrar eğitim sistemine oturtulmasında büyük fayda var."
-Katılımcı sayısı arttı
Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Şevket Cihan da bu yılki fuarda katılımcı sayısının bir öncekine göre göre yükseldiğini bildirdi.
İzmir'in Türkiye'nin ayakkabı üretiminin yüzde 38'ini karşıladığına dikkati çeken Cihan, buna karşın sektörde hak edilen yerde olunmadığını dile getirdi.
İzmir'i ayakkabıcılık sektöründe hak ettiği yere taşımak için dernek öncülüğünde ilgili bakanlıklar, ticaret odası ve meslek odaları ile bir komisyon kurduklarını aktaran Cihan, tanıtım faaliyetlerine ve üreticilerin ihracata yönlendirilmesine önem verdiklerini anlattı.
İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuar Fuarı'nın son yıllarda "kan kaybettiğini" dile getiren Cihan, "Yeni fuar alanı ile biz de bir heyecana kapıldık. Yeni fuar alanında uluslararası bir fuar yapmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
Cihan, Türkiye'nin dünyanın 8'inci, Avrupa'nın ise en büyük ayakkabı üreticisi olduğuna işaret ederek, yeni fuar alanında 2015'in eylül ayında düzenlenecek ayakkabı fuarının isminin "SHOEXPO 2015" olacağını açıkladı.

İzmir Ayakkabıcılar Odası Yalçın Ata da uzak doğudan gelen ithal ayakkabılara dikkati çekti. İzmirli imalatçıların bu ithal ayakkabılar nedeniyle zarar gördüğünü ileri süren Ata, "İthal ayakkabının önü kesilir ve Suriyeli işçi sorunu çözülürse biz 2015 yılını parlayan sektörü oluruz" diye konuştu.

Türkiye'de bu yıl 250 milyon çift ayakkabı üretilmesine karşın, 200 milyon ayakkabının ithalat yoluyla geldiğini bildiren Ata, "Bu hafta yerli malı haftası. Bir tarafta mikrop saçan yerli ayakkabılar, diğer yanda mikrop saçan ithal ayakkabılar kararı sizlere bırakıyorum" ifadesini kullandı.
İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 no'lu holde, 11 bin metrekare alan üzerinde organize edilen fuara, Ankara, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Manisa, Konya ve Trabzon'dan 121 firma katılıyor.
Pazar gününü kadar açık kalacak ve sadece sektörü temsilcilerinin ziyaret edebileceği fuarda, 2015 yılının ayakkabı, çanta yaz modelleri sergileniyor. Fuar'da erkek-kadın, çocuk ayakkabı modelleri, spor ayakkabı modelleri, terlik, çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımları yer alıyor.
Kaynak: AA