Beşir Atalay'dan CHP'ye tepki

AK Parti Sözcüsü, "Osmanlıca" tartışmalarında CHP'den yapılan "Ortaçağ" benzetmesini eleştirdi, "Başka ülkede olsa sokağa çıkamazlar" dedi.

Beşir Atalay'dan CHP'ye tepki
Beşir Atalay'dan CHP'ye tepki
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında 'Osmanlıca' tartışmalarına değinen Atalay, konuyla ilgili açıklamaları nedeniyle CHP'yi eleştirdi.

Atalay, 'Bu açıklamalar başka ülkede yapılsa sokağa çıkamazlar. Bu kadar cehalet olmaz. Bu ülkenin mensubu olarak utanıyorum. Siyaset kesiminde böyle bir temsili kabul edemiyorum. Neresinden baksanız cehalet' dedi.

Sözcü Atalay, Antalya'da düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası ve sonrasında gelişen tartışmalarla ilgili özetle şu ifadeleri kullandı:

'Geçen hafta önemli bir eğitim şurası tamamlandı. Parti olarak görüşlerimizi paylaşmak istiyorum. Bu şurada çok önemli konular tartışıldı, 200 kadar tavsiye kararı alındı. Eğitimle ilgili her konuda bu tavsiye kararları var. Bu şuralarda en aykırı görüşler bile gündeme gelir. Eğitimle ilgili özgür bir ortam, burada yine iyi bir katılım oldu.

CHP bu 200 kadar tavsiye kararıyla ilgilenmedi. Osmanlıca ve din eğitimiyle ilgili tavsiye kararını eleştirdi. Eğitimle ilgili alınan tavsiye kararları gündemlerine girmedi. CHP sanki bu kararların hepsi uygulanacak gibi bir tutum içinde. Geleneksel kalıpları için tepki gösterdiler. Genel başkanları 'Ortaçağ' açıklaması yaptı. Bu açıklamalar başka ülkede yapılsa sokağa çıkamazlar. Bu kadar cehalet olmaz. Bu ülkenin mensubu olarak utanıyorum. Siyaset kesiminde böyle bir temsili kabul edemiyorum. Neresinden baksanız cehalet.

İslam dünyasına ve bizim tarihimize baktığımızda 'Asr-ı Saadeti' ve Osmanlı dönemini de Ortaçağ kabul ederler. Osmanlıca'nın Türkçe olduğunu da bilmezler. Bizim bütün klasiklerimiz Osmanlıca'dır. Kendimizi sadece Cumhuriyet döneminde yapılmış eserlerle mi ifade ediyoruz?

Arap alfabesiyle yazılmış Osmanlı alfebesidir. Bütün tarih arşivimiz Osmanlıca'dır. I. Meclis'in tutanakları Osmanlıca'dır. O zamanlar Osmanlıca konuşuluyordu. Batı'da ortalama bir aydın, kendi geçmişiyle ilgili kaynaklara ulaşmak için Latince öğrenir. Günümüzde kullanılmasa da aydınlar bunu bilir. Kendi medeniyet kökenini daha iyi okuyabilsin diye.

Bu konular, günübirlik siyasete malzeme yapılabilecek konular değildir. Anamuhalefet partisi iktidar yarısır, sorumluluk taşıması gerekir. Son zamanlarda tarihimizle ve değerlerimizle giderek barışıyor gibi hissediyorduk ama böyle bir durum geliyor, genlerine işlediğini anlıyoruz.

Tarihi değerlerimizle kültürümüzle barışmaları mümkün olmuyor. Kodları bu. Türkiye gibi bir ülkeye yakışmıyor. Kuşaklar çok değişiyor, insanlar artık birkaç dil biliyor.'

DEMİRTAŞ'A YANIT
Atalay, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın güvenlik paketine yönelik yaptığı 'Sokakta engelleriz' açıklamasına yönelik ise 'Bu sokaktan, şiddetten vazgeçmeyen tutumlardır. Bu konuda herkesi daha demokratik tavra davet ediyoruz' ifadelerini kullandı.