Doğalgaza indirim müjdesi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, doğalgazda yüzde 6 indirime gidileceğini söyledi.

Doğalgaza indirim müjdesi
Doğalgaza indirim müjdesi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara'daki temaslarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen Putin, Erdoğan'la birlikte üst düzey işbirliği konseyi toplantısına katıldı.

İki lider, toplatının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Sözü ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan aldı. Erdoğan şunları söyledi:

'Ticaret açığının giderilmesi konusunda neler yapılabileceğini konuştuk. Şu anda Rusya'dan ülkemize turizm noktasında, Rusya'dan gelenler birinci sıraya yükselmiş durumda. Bunun bu yıl daha da artması bekleniyor.

Nükleer santralle ilgili ÇED raporu tamamlandı. Türkiye'de hayata geçirdiğimiz en önemli ve stratejik yatırımlarımızdan biri olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili geniş detaylı bir çalışmayı yaptık. 3 yılı aşkın bir süredir devam eden bu çalışmaların bundan sonraki süreci, dün ÇED'in onaylanmasıyla daha da artacak.

Akkuyu'da gençlerimiz Rusya'da eğitim alıyor. 200 civarında genç Türkiye'ye dönüp bu projeyi götürecekler. Yeni mühendislerimizi de bu ekip yetiştirecek.

Enerjide atacağımız adımlar çok önemli. Bugüne kadar 'Güney Akım' diye geçen ama şu ana kadar şu veya bu nedenlerle engellenen süreçte de bizler bu akşam yaptığımız görüşmelerle dayanışma içerisinde, herhangi bir hukuki neticesi olmayan ama ön mutabakatla tarafların bir çalışma yapıp, süratle kısa zamanda neticelendirip bu ön mutabakatı daha sonra kesin bir mutabakata çevirmek suretiyle bir adım atacağız. Bu adımdan Türkiye olarak doğalgaz açığımızda bizler istifade edeceğimiz gibi Yunanistan sınırında, Türkiye topraklarında bir dağıtım merkezi, bir hat oluşturmayı ve oradan talep neyse bu talebe göre o merkezden cevabın verilmesi noktasında da bir ön mutabakatımız var.

Bölgesel sorunları ele aldık. Suriye ve Irak sorununun değerlendirmesini aramızda yaptık. Bir diğer önemli başlık da Kırım'dı. Kırım Tatarlarıyla ilgili konuyu geniş bir biçimde ele aldık. Kırım halkına bugüne kadar elde edilmeyen hakları vermeye hazırız dediler. Kırım Tatarlarının dilini resmi dil olarak kabul ettiklerini, yerleşimle ilgili sorunlarını gidereceklerini söylediler. Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı güvene dayalı ilişkiler bölge istikrarına da katkıda bulunacaktır.'

Ardından söz alan Putin ise 'doğalgazda indirime gidileceği' müjdesini verdi.

Putin şunları söyledi:

'Kapsamlı ve yapıcı bir görüşme oldu. Birçok önemli belge imzaladık. Türkiye Rusya'nın en büyük önemli ortaklarından biri. Türkiye piyasasına hem doğalgaz ve petrol ürünleri tedarik ediyoruz. Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için Gazprom'un Mavi Akım boru hattının kapasitesini artırmak için mutabakata vardık. Türkiye'nin talebi üzerine 3 milyar metreküp ilave gaz sağlayacağız.

Türk ortaklarımızla enerji işbirliği ile ilgili, 1 Ocak itibarıyla doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız. Buna yönelik görüşmelerimiz devam edecek.'

ERDOĞAN: FARKLI DÜŞÜNÜYORUZ

Toplantının soru-cevap kısmında Erdoğan'a başta Suriye olmak üzere bölgedeki gelişmeler soruldu.

Teröre karşı ortak hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

'Suriye ile ilgili 4 yıllık süre içerisinde birçok görüşmelerimiz oldu. Şu anda Suriye'deki zulmeden, katleden, terör estiren mevcut yönetimin bu durumlarını çok açıkça ortaya koydum. Sayın Başkanın (Putin) bu noktada farklı yaklaşımları da var ama geneli itibarıyla Suriye'deki şu halin bir çözüme kavuşturulması noktasında mutabıkız. 'Nasıl'ı üzerinde sıkıntılarımız var. Nasıl çözüme kavuşturulacak bu noktada sıkıntılarımız var.

Bütün ülkelerin terör eylemlerine karşı bir ortak mücadele platformu oluşturmaları şart. Rusya, Türkiye ve İran'ın üzerinde önemli görevler var. Olaya mezhebi açıdan bakmaya kalkarsak bu işi çözemeyiz.

Bu terör örgütü (DEAŞ) desteğini nereden alıyor Bu konuda bir ortak dayanışmayı, mücadeleyi vermemiz gerekiyor. Burada da Rusya Federasyonu ile Türkiye'nin üzerinde, hatta İran'ın da üzerinde önemli görevler var. Olaya eğer mezhebi açıdan bakmaya kalkarsak bu işi çözemeyiz. Bu işi çözmek için insani noktada, vicdani noktada bu olaya bakmamız lazım. Bu şekilde de oluşturacağımız bir dayanışma platformuyla bu işlerin üzerine gitmemiz lazım. Yani 'Esed giderse ne olur' gibi bir yaklaşım çok çok yanlış bir yaklaşım. 300 bini aşkın kişinin öldüğü Suriye, mevcut hale Esed yönetimiyle geldi. Demek ki ortada bir başarı yok, yıkılmış, yakılmış bir Suriye var.

Benim ülkem bunun bedelini ödüyor. 1.6 milyon insan şu anda benim ülkemde. Göçü biz alıyoruz. Bu bölgede sıkıntı devam ediyor. Bizim Rusya ile dayanışmamız önem arz ediyor. Esed rejimini yok farz etmek gerekiyor. Biz Suriye'ye yönelik tavrımızı devam ettiyoruz.'

PUTİN: SURİYELİLERE SORULMALI

Putin ise Suriye krizine yönelik soruya şu yanıtı verdi:

'Daha önce Suriye ile ilgili tutumumuzu açıkladım. Esad'ın iktidarda kalması konusunu Suriye halkına yönlendirmek istiyorum. Seçimler yapıldı ve sonucunda Esad'ın büyük bir desteğe sahip olduğunu gördük ama oradaki durumun normal olduğunu düşünmüoyuruz. Biz oradaki çatışmanın bitmesi ve Suriye'nin gelişmesi için çabalarımızı sarf edeceğiz. Bazı teknik sorunlarımız var. Suriye yönetimiyle belirli nedenlerden kontaklarımız sınırlı, oradaki süreçleri doğrudan etkileyemiyoruz.

Mesele şu, ülkede (Suriye'de) yaşayan tüm insanlar nasıl kendini güvende hissedebilir ve yönetim konusunda da nasıl eşit haklar elde edebilirler Bu konuda işbirliği yapmalıyız ve birbirimizi tatmin edici kararlara varmalıyız. Bu kararlar öncelikle Suriye'nin halkı ve tüm siyasi güçleri için uygun olmalı ve biz bu sürecin tüm aktörleriyle mutlaka temas halinde olacağız, Türkiye'deki dostlarımızla da aynı şekilde.'

ERDOĞAN: OBJEKTİF OLARAK SEÇİM YAPILDI MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'in Esad'ın geleceğinin Suriyelilere sorulması gerektiğine yönelik sözlerine 'Dünyada darbeciler yüksek oylarla gelir. Bizde de açık oy gizli tasnifle seçim neticelenir ve istedikleri gibi sonuç açıklanırdı. Mısır'da da aynısı oldu. Suriye'de gerçekten objektif olarak seçimler yapılabildi mi? Biz normal koşullarda seçim yapıldığını düşünmüyoruz' karşılığını verdi.