Mostar Köprüsü'nün Yıkılışının 21. Yıl Dönümü

Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar kentinde, Neretva Nehri üzerine 1566 yılında inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü'nün, Hırvat topçuları tarafından yıkılmasının 21. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Çok sayıda Mostarlı'nın katıldığı törende, tarihi köprüden Neretva Nehri'ne Bosna'nın simgesi olarak kabul edilen zambaklar bırakıldı. Törenin sonunda "Mostari" Atlayıcılar Kulübü'nden Adis Boşkailo, köprüden nehre atladı.
"Mostari" Atlayıcılar Kulübü Sözcüsü Saşa Oruçeviç, 9 Kasım gününün, Mostar'ın tarihindeki en acı günü olduğunu söyledi.

Mostar'ın sembolü olan köprünün yıkıldığını hatırlatan Oruçeviç, bugünün unutulmaması için böyle bir etkinlik düzenlediklerini kaydetti.

Suyun soğuk olduğu sonbahar günlerinde köprüden atlamanın son derece zor olduğuna işaret eden Oruçeviç, "Ancak bugün burada atlayış yapan gençler, atlayışın fiziksel boyutundan ziyade duygusal boyutuna önem veriyor. Küçük yaşlardan beri bu tür atlayışlar için hazırlanan gençler, bugün burada savaşın tüm kurbanlarının anısına atlayış yapıyor" diye konuştu.

Mostar Köprüsü'nden atlayan Emir Baliç, bugünün hayatındaki en acı günlerden biri olduğunu belirterek "Almanlar bugün Berlin Duvarı'nın yıkılışını kutluyor, biz ise evrensel medeniyet değerlerinden birinin yıkılmasının yıl dönümünde anma töreni düzenliyoruz. Bu hayatımdaki en acı günlerden biri" dedi.

Mostarlıların köprüyü "yaşayan bir canlı" ve "saygı gösterilmesi gereken bir ihtiyar" gibi gördüğünü vurgulayan Baliç, "Ancak o, insanları bir araya getirmenin ve tüm halklara hizmet etmenin ödülü olarak yıkıldı" ifadesini kullandı.
- Mostar Köprüsü
Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü, sadece şehre ismini vermekle kalmayıp yıllarca medeniyetleri, kültürleri birleştiren bir simge görevi üstlendi. Kentin Boşnak ve Hırvat kesimlerini birbirine bağlayan 24 metre yükseklikte, 30 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki köprü, Mostarlı cesur atlayıcılar tarafından yıllarca atlama platformu olarak kullanıldı.
Mostar kentinin ruhu olarak bilinen köprü, 9 Kasım 1993 tarihinde Bosna'daki savaşın en acımasız saldırılarından birinin kurbanı oldu. Hırvat birliklerinin bir gün önce, 8 Kasım 1993 tarihinde başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayan eski köprü, 9 Kasım'da, saatler tam olarak 10.16'yı gösterdiğinde yıkılarak, Neretva Nehri'nin serin sularına gömüldü.
Köprünün yıkılma anı görüntüleri kısa sürede dünya geneline yayıldı.
- Köprünün yeniden inşası
Mostar'daki tarihi köprünün yeniden inşasına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), İslam Tarih, Sanat ve Kültürü Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Dünya Bankası'nın desteğiyle 1997 yılından başlandı.
Macaristan ordusundan dalgıçlar köprünün orijinal taşlarını nehir yatağında bulup vinçlerle çıkardı.
Yeniden inşa edilen köprü, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin temsilcilerinin hazır bulunduğu törenle İngiltere Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde açıldı.
Mostar Köprüsü, 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne alındı.
Kaynak: AA