Bakan İslam'dan Ermenek Maden Ocağı Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Ermenek'teki maden kazasına ilişkin "Aileleri mümkün olduğunca rahatsız etmeden çalışmalarımıza devam etmemiz lazım, önce bir madencilerimize ulaşalım, ailelerimizi hanelerine ulaştıralım ve şu acil durum ortadan kalksın ondan sonra ailelerle ilgili tespitlerimizi yapacağız" dedi.

Bakan İslam'dan Ermenek Maden Ocağı Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Manisa'nın Turgutlu ilçesine yaptığı ziyarette ilk önce Turgutlu Huzurevi sakinlerini ziyaret etti. Bakan İslam'ı Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ve AK Parti Turgutlu İlçe Başkanı Mürşit Gedizli karşıladı. Huzur evi ziyaretinde huzur evi sakinleriyle sohbet eden İslam, çıkışta Ermenek'te yaşanan maden kazası sonrası yapılan çalışmalarla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı

Madencilere bir an önce ulaşma gayretinde olduklarını kaydeden İslam, şöyle konuştu: "Felaketin ikinci günü 18 madencimizin ailesine bir aylık iaşelerini sağlayacak maddi destekte bulunduk. Bunun yanı sıra her aileye bir sosyal danışman atadık ve o danışmalarımız aile içerisindeki muhtemel sorunlarıyla ilgileniyor. O ailede yoksulluk var mı, yaşlı var mı, engelli var mı, eğitimi aksamış olan var mı gibi buna benzer yani bizi ilgilendiren herhangi bir sorun var mı? Bu saydığım olası sorunlar şuanda tespit ediliyor. Bu tespitler yapıldıktan sonra da derhal çözüm önerilerimizle ailelere tekrar geri döneceğiz. Aynı zamanda onların psikolojik rehabilitasyonları da bizim işimiz ve orada bu rehabilitasyon çalışmalarını da yapıyoruz. Halen madencilere ulaşamadığımız için aileler hanelerinde değil, aileleri madende. Bu tip tespitleri yapmak adına şuan aileleri rahatsız etmek istemiyoruz. Aileleri mümkün olduğunca rahatsız etmeden çalışmalarımıza devam etmemiz lazım, önce bir madencilerimize ulaşalım, ailelerimizi hanelerine ulaştıralım ve şu acil durum ortadan kalksın ondan sonra ailelerle ilgili tespitlerimizi yapacağız."

"DAİMA HAZIR OLARAK BEKLİYORUZ"
İki bakanın bölgede olduğunu ve çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade eden İslam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, AFAD'ın psikososyal yardımlar, destekler, depolama ve yardım dağıtma işlerinde ana çözüm ortağı. Allah göstermesin bu tür felaketlerle karşılaştığımız zaman daima hazır olarak bekliyoruz. Böyle bir durum karşısında bütün elemanlarımızla sahaya iniyoruz, bizim sahaya inmemiz en fazla 1-2 saat sürüyor. Psikososyal destek ekibimizle bölgeye gidiyoruz, Ermenek'te de aynı şey oldu, hastanelerde, olay yerinde ve orada kurulan çadırlar da ve hanelerde derhal psikososyal destek çalışmalarına başlıyoruz. İlk yaptığımız temaslarda madende mahsur kalan işçilerimiz genellikle ailenin tek gelir getiren kişisi ve bunu tespit edince onların madenden çıkarılmasına kadar yani SGK'nın devreye girmesine kadar geçecek sürede bir geçim sıkıntısı oluşabilir, ailelerde bir sorun baş gösterebilir. Bunları tespit ettik ve hemen sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımızı devreye soktuk."

"ZİYARETE GELMEYENLERİN BİRAZ KULAĞINI ÇEKELİM"
Huzur evi ziyaretinde huzur evi sakinleriyle sohbet eden ve karanfil dağıtan Ayşenur İslam, yaşlı vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Huzur evinde kalan isimlerle tek tek tokalaşan İslam, huzur evi sakinlerine bir istekleri olup olmadığını sordu. Huzur evi sakinlerinden bir ismin 'burada kaldığımızdan dolayı üç aylıklar kesildi' demesine İslam, olaya biraz esprili yaklaşarak "Bakın Vali Bey sigara içmezseniz harçlıklar yeterli olur" derken, konuyla ilgili bir çalışma yapacaklarını belirtti.

Bakan İslam, huzur evi sakinlerine, “Yakınlarınız, çocuklarınız sizleri ziyarete geliyor mu?" diye sordu. Huzur evi sakinlerinin bir kısmı 'gelmiyorlar' diye cevap verince Bakan İslam “Hafiften onların kulaklarını çekelim madem" diye konuştu.

Bakan İslam, daha sonra Turgutlu’daki Begonya Çocuk Evi'ni ve Ergenekon Mahallesindeki koruyucu bir aileyi ziyaret etti.
Kaynak: İHA