Atatürk'ün Doğduğu Evden Soma'ya Toprak Getirildi

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği tarafından her yıl Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım'da Selanik'teki Atatürk'ün doğduğu evden alınan ve Samsun'a götürülen toprak, bu yıl 13 Mayıs tarihinde yaşanan Türkiye'nin en büyük maden faciası ile 301 işçisini kaybeden Manisa'nın Soma ilçesine getirildi.

Atatürk'ün Doğduğu Evden Soma'ya Toprak Getirildi

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, aldığı kararla her yıl Selanik'ten Atatürk'ün doğduğu evden alınarak Samsun'a götürülen toprağı bu yıl maden faciasının yaşandığı Soma ilçesine teslim etti. Sabah saatlerinde ilk olarak 39 maden şehidinin yattığı maden şehitliğini ziyaret ederek dua eden ve şehit madencilerin kabirlerine karanfil bırakan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu ve yönetim kurulu üyeleri daha sonra Soma şubesinde düzenlenen toprak teslim törenine geçti.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Soma Şubesi'nde düzenlenen törene Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu ve yönetimi, Soma Şubesi Başkanı Mehmet Akın, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, MHP Soma İlçe Başkanı Vedat Erdem, derneğin üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

EŞİNE YAZDIĞI ŞİİRİ OKUYAN MADEN ŞEHİDİ EŞİ TOKGÖZ AĞLATTI
Saygı duruşunda bulunulması ile başlayan programda maden faciasında eşi Ferhat Tokgöz'ü kaybeden Hidayet Tokgöz de eşine yazdığı şiiri okuyarak hem kendisi ağladı hem de programa katılanları ağlattı.

"BU TOPRAĞI 17 YILDIR SAMSUN'A GÖTÜRÜYORDUK"
Batı Trakya Türkleri Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu, 1997'den bu yana kesintisiz olarak İpsala'da teslim aldığı toprağı devlet töreni ile Samsun'da valiye teslim ettiklerini hatırlatarak şöyle konuştu: "Bu sene Batı Trakya Derneği Soma Şubesi ile alınan ortak kararla Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle Soma'ya teslim edilmesi kararını aldık. Amacımız bugün burada yaraları deşmek değil, maden şehitlerinin kalbimizde olduğunu her zaman da olacağını göstermek. Bu facia sonrasında Soma ağladı, Türkiye ağladı, tüm dünya ağladı. Büyük Türk milletinin önemli parçalarından biri olarak o günlerde hakikaten bir Kayserili, Samsunlu gibi eminim ki Batı Trakya dışında Türk dünyasının bütün evlatları da ağladı. Ateş düştüğü yeri yakmakla birlikte oralarda bu acıların hissedilmesi hemen ardından Türkiye'deki kampanyalarla birlikte Batı Trakya'da da kampanyaların yapılması dayanışma buna denir diye düşünüyorum."

"BU TOPRAĞIN ATATÜRK'ÜN EVİNDEN GETİRİLMİŞ OLMASI PROGRAMA AYRI BİR ANLAM KATIYOR"
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümü dolayısıyla bu programla kendisini de anmak istediklerini anlatan Mustafaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu toprağın özellikle Atatürk'ün doğduğu Selanik'teki evden getirilmiş olması bu törene ayrı bir anlam katıyor. Dolayısıyla bu törende biz dış Türklerin bir parçası olarak burada olduğumuzu bir kez daha Türk kamuoyunun gündemine sunmak ve bunu burada kurulacak köşe ile de perçinlemek istiyoruz."
Taner Mustafaoğlu Türk Bayrağı'na sarılı kutunun içerisinde bulunan toprağı Soma Şube Başkanı Mehmet Akın'a teslim etti. Akın ise bu değerli emaneti derneklerinin en güzel köşesinde muhafaza edeceklerini ifade etti.

Kaynak: İHA